Boycot Belarus zal Poolse export in 2022 raken

"Kostenstijgingen en inflatie waren in 2021 voor iedereen moeilijk"

De Poolse appelexporteur Appolonia heeft een prima jaar achter de rug, zo laat exportmanager Jakub Krawczyk weten. "In 2021 was onze omzet 10% hoger dan in 2020. We kunnen dus wel stellen dat 2021 een uitstekend jaar was voor ons bedrijf. De pandemie zorgde wel voor enige problemen. Desondanks zijn we erin geslaagd om oplossingen te vinden om door te kunnen gaan. Tussen het vorige en het huidige seizoen was er geen sprake van een onderbreking in de afzet. We konden dus het hele jaar door orders verwerken."

Ondanks de uitdagingen die de pandemie met zich meebracht, is het Appolonia gelukt om nieuwe klanten te bereiken en nieuwe programma's voor grote aantallen te starten. Krawczyk licht dit toe: "Dit jaar zijn we samen gaan werken met een aantal nieuwe klanten en konden we programma's starten voor de levering van grote aantallen. We konden aan alle programma's voldoen en leverden alle afgesproken hoeveelheden tegen een vooraf vastgestelde prijs. Zowel onze klanten als wijzelf waren hier zeer tevreden over. Het resultaat is dat we de komende maanden verder zullen gaan met een aantal van deze programma's. We hopen dat dit nieuwe, grote spelers aan zal trekken. We willen graag blijven werken met klanten die gespecialiseerd zijn in het schillen, snijden en verwerken van appelen, aangezien we in korte tijd grote aantallen kwaliteitsappelen kunnen leveren. We kijken er daarom naar uit om in de toekomst nog meer contracten te sluiten." 

Krawczyk zegt dat het bedrijf erin is geslaagd al haar doelen voor het jaar te verwezenlijken, inclusief de investering in een nieuwe sorteerlijn. "Ik heb het vaker gezegd, maar de kostenstijgingen en inflatie waren voor iedereen moeilijk. 2021 was een jaar waarin we te maken kregen met onverwachte, snelle prijsstijgingen. Er was sprake van een tekort aan materialen en ook de beschikbaarheid van transport was vaak krap. Een lichtpuntje was de installatie en ingebruikname van onze nieuwe sorteerlijn in 2021. In 2022 zullen we dus 20.000 ton appelen meer kunnen verwerken dan dit jaar! Deze nieuwe lijn is bedoeld om appelen nog sneller en gemakkelijker in dozen te verpakken, vandaar dat ons doel is om nog grotere aantallen naar onze partners in met name Azië te verladen." 

"Egypte heeft zich ontpopt tot de grootste importeur van Poolse appelen," zo vertelt Krawczyk. "We zien de vraag van klanten in de regio Egypte voortdurend groeien. Het is een goede regio om onze producten af te zetten, omdat vrijwel alle rassen naar deze markt kunnen worden verladen. De voorkeur voor maten sluit eveneens aan bij onze specificaties, evenals de gewenste sorteermethode. Nagenoeg iedereen kan dus een order voor Egyptische klanten verwerken."

Poolse exporteurs zullen volgens Krawczyk te maken krijgen met problemen aan de grens met Belarus als gevolg van de politieke situatie. "De nieuwe boycot op EU-producten wordt in januari ingesteld in Belarus en dit zal zeer nadelig uitpakken voor de handel. Uiteraard maken we ons hierover zorgen, omdat we niet meer met onze klanten in Belarus kunnen samenwerken. Dit land is één van de voornaamste importeurs van Poolse appelen. Iedereen kan zich dus voorstellen wat dit voor ons gaat betekenen. We werken graag samen met onze partners in het oosten, maar helaas hebben politieke besluiten ons deze mogelijkheid ontnomen. We zullen harder ons best moeten doen op andere markten om dit verlies te compenseren."

“We denken dat het belangrijk is dat we ons richten op het telen van kwalitatief betere appelen, ook als dit betekent dat we onze productie moeten inkrimpen. Daarnaast is het een prima idee dat we ons nog uitsluitend op Poolse clubrassen focussen. Hiermee creëren we waarde voor de toekomst. De appelteelt in het oosten van Europa neemt namelijk gestaag toe, en dan met name in Belarus, Oekraïne, Rusland en Moldavië. Daarnaast moeten we ons meer op internationale rassen gaan richten, nu de rassen die in Oost-Europa geaccepteerd zijn jaarlijks aan populariteit inboeten. Door meer programma's voor internationale rassen te creëren, kunnen we nog winstgevender worden," zegt Krawczyk tot slot. 

Voor meer informatie: 
Jakub Krawczyk
Appolonia
Tel: +48 785 342 930
jakub.krawczyk@appolonia.pl  
www.appolonia.p


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven