GSE1930 Ocito

Goede start voor nieuw vroeg meloenras van Gautier Semences

Het aanbieden van nieuwe meloenrassen die zich aan kunnen passen aan klimaatveranderingen, milieuproblemen en de steeds veeleisender specificaties is een grote uitdaging. Gautier Semences gaat deze uitdaging al meer dan 70 jaar aan. “We werken zeer nauw samen met alle spelers binnen de meloensector om snel te kunnen reageren op veranderingen ten aanzien van de teeltmethoden en consumptietrends. Ons belangrijkste doel is om klanten smakelijke rassen aan te bieden”, legt Clément Maisonneuve, Productmanager Meloenen bij Gautier uit.

Vanuit deze ambitie is GSE1930 Ocito ontstaan, een nieuw vroeg meloenras voor het jaar 2022, dat het Gautier Semences-assortiment van Charentais-meloenen aanvult. “GSE1930 Ocito is het resultaat van jaren van intensieve veldselectie en eveneens intensieve ontwikkelingswerkzaamheden. We hebben het ras in alle mogelijke teeltgebieden en in alle mogelijke teeltomstandigheden getest om uiteindelijk een ​​meloen aan te kunnen bieden die aan alle eisen van de teler voldoet.”

GSE1930 Ocito is niet alleen verkrijgbaar in de vorm van conventionele zaden, maar ook in de vorm van biologische zaden. Gautier Semences heeft zich altijd ingezet voor de ontwikkeling van biologische tuinbouw en heeft zich gepositioneerd als een belangrijke speler door een breed aanbod aan rassen en soorten aan te bieden die beschikbaar zijn in de vorm van biologische zaden.

Uitstekende opbrengst
Om het assortiment aan Charentais-meloenen compleet te maken, heeft Gautier Semences GSE1930 Ocito voor het vroege seizoen ontwikkeld, aangepast aan vroege aanplant in tunnels en onder doek. “Aan het begin van het seizoen hebben meloenentelers rassen nodig waarvan het teeltproces snel verloopt om het seizoen goed te kunnen starten en tegelijkertijd consumenten fruit van hoge kwaliteit te kunnen bieden. Het ras GSE1930 Ocito voldoet dankzij de zeer korte teeltcyclus en gegroepeerde oogst perfect aan deze eisen. Het ras garandeert meteen vanaf het begin van het teeltproces een uitstekende opbrengst en een grote hoeveelheid van maat 12, de door supermarkten meest gevraagde maat. We hebben deze maat tijdens het 2021-seizoen kunnen testen en kregen veel positieve feedback, zowel van telers als van technisch adviseurs.”

Omdat het assortiment aan Charentais-meloenen van Gautier Semences zo compleet is, kan het bedrijf inspelen op alle groeiende nichemarkten.

Smaakkwaliteit en uiterlijk die voldoen aan de eisen van supermarkten en consumenten
Behalve voor het doel ten aanzien van de opbrengst, heeft Gautier Semences zich ingespannen om het doel te halen ten aanzien van de smaakkwaliteit en het uiterlijk in verband met de eisen die supermarkten en consumenten hieraan stellen. “GSE1930 Ocito heeft het typische aroma van een Charentais-meloen met een Brix-waarde hoger dan 12°. Daarnaast heeft GSE1930 Ocito een optimale smaakkwaliteit, mede dankzij het zeer aantrekkelijke uiterlijk: goed gevormde groeven, een mooie dichte schil en – als de meloen rijp is – een crèmekleurige binnenkant die ook na de oogst perfect behouden blijft. Over het algemeen heeft ons bedrijf altijd ingezet op het aanbieden van meloenen met uitstekende smaakkwaliteiten, zoals dat het geval met is Jenga, ons topras, dat in het hoogseizoen altijd wel in de smaak valt bij consumenten. GSE1930 Ocito is een meloen die perfect is aangepast om zowel onder tunnels als in de vollegrond te kunnen worden geplant.”

Gautier Semences biedt ook rassen aan met karakter, geïnspireerd op traditionele meloenen, met een typisch uiterlijk en aroma. “Enkele voorbeelden hiervan zijn Le Griset® en Le Costelet®, rassen die consumenten zullen verrassen vanwege hun intense aroma en muskusachtige tonen”, legt Clément Maisonneuve uit.

Resistent tegen verschillende ziekteverwekkers
In een context die steeds meer onderhevig is aan plaagdruk, biedt Gautier Semences ook rassen met een grotere resistentie. “Onze meloen biedt oplossingen voor verschillende pathogenen: resistentie tegen echte meeldauwsoorten 1,2,5 en resistentie tegen de kolonisatie van de bladluis gossypii.”

“Om een stap verder te kunnen gaan in het beschermen van onze gewassen, hebben we het Fuzcontrol®-assortiment ontwikkeld, dat oplossingen biedt tegen Fusarium-race 1-2. Pharaoh en GSE1935, onze nieuwe producten, gaan we uitproberen bij de teelten onder tunnels. Naast de rassen die in vollegrond en buiten het seizoen worden geteeld, hebben we Jubilo, een ras met een hoge resistentie tegen bladluizen en echte meeldauw ras 3-5.”

SIVAL
Om meer te weten te komen over het nieuwe ras GSE1930 Ocito, het volledige meloenassortiment en andere de andere producten van Gautier Semences, is er de mogelijkheid medewerkers van het bedrijf te ontmoeten op SIVAL, een beurs die wordt gehouden van 11 tot 13 januari 2022 in Angers, in de Ardesia-hal, afdeling D en standnummer 88.

Voor meer informatie:
Clément Maisonneuve, Chef Produits
Gautier Semences
clement.maisonneuve@gautiersemences.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven