Astrid Etèvenaux, nationale BOB Asperges van Frankrijk:

"Consumptie Franse asperges bleef in 2021 toenemen"

Bij de presentatie van de nieuwe Cerescon-oogstrobot bij Planasa eerder deze maand, bracht Astrid Etènevaux, voorzitter van de nationale vereniging van BOB Asperges van Frankrijk, op basis van gegevens van Kantar World Panel een vrij positief rapport uit over de aspergeconsumptie in 2021.


Foto: AOP Nationale Asperges de France

Verhoging van het aantal gekochte asperges per huishouden
Hoewel in Frankrijk de consumptie van asperges per huishouden met 4% is gedaald ten opzichte van die van 2020, is er de afgelopen jaren juist ook sprake van een algehele verhoging van het aantal gekochte asperges per huishouden. “2020 was voor asperges een apart jaar. Na een catastrofale start van het aspergeseizoen die samenviel met de eerste nationale lockdown en een aantal maatregelen die de teelt flink vertraagden, was de consumptie over het algemeen het hele seizoen uitzonderlijk goed te noemen. In 2020 was sprake van een stijging van 13% van het door huishoudens gekochte aantal asperges ten opzichte van dat van 2019. Daarmee lag de consumptie van asperges van 2021 5% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar.” Terwijl de verkoop van voorverpakte asperges in 2020 fors toenam als gevolg van de sanitaire crisis, daalde deze in 2021 weer sterk.

35% van de asperges wordt gekocht in supermarkten. In 2021 was de gemiddelde aankoophoeveelheid 2,42 kg/jaar per consument met een gemiddelde van 780 g per aankoop. Tussen januari en juni vond de verkoop gemiddeld 3,1 keer plaats. Verder bezoeken kopers de winkels vaker, maar bij elk bezoek kopen ze minder.

Foto: AOP Nationale Asperges de France

De gemiddelde prijs voor asperges stijgt
Franse consumenten hebben in een jaar tijd gemiddeld 19,70 euro aan asperges uitgegeven. Een gemiddelde prijs in 2021 die duidelijk veel hoger is dan die van welk ander eerder seizoen dan ook. Er is dus een behoorlijke prijsontwikkeling gaande: de gemiddelde prijs in 2020 was 13% hoger dan die in 2019, en de gemiddelde prijs in 2021 is weer 7% hoger dan die in 2020. Daarmee komt de prijs van een kilo asperges volgens de gegevens van Kantar uit op 8,14 euro.

Asperges worden onder consumenten steeds populairder 
Uit die gegevens blijkt ook dat bijna 30% van de Franse huishoudens in 2021 minstens één keer asperges heeft gegeten. “Hoe meer we over asperges praten, hoe meer mensen ze consumeren”, legt Astrid uit. In vergelijking met de gegevens van 2005 en daarna is sprake van een toename van 22% ten aanzien van de gekochte aantallen en van een groei van 19% in het aantal nieuwe kopers.

De consumptie van asperges paste zich daarnaast aan het weer aan, vandaar dat er schommelingen zijn wat betreft de opbrengsten per maand die binnen het seizoen valt. “Na een geweldige start in Zuidoost- en Zuidwest-Frankrijk met mooie opbrengsten, verstoorden koude- en vorstperiodes de teelt en zorgden deze perioden vooral in de Loire-vallei voor vertragingen. Rond Pasen schoot het aantal asperges dat consumenten kochten omhoog, maar in mei was weer een duidelijke daling in de consumptieaantallen merkbaar.”

Foto: AOP Nationale Asperges de France

De witte asperges worden vooral door de oudere consumenten geconsumeerd
Hoewel de groene asperges, goed voor 27% van het totaal aantal gekochte asperges in 2021, steeds meer aan populariteit winnen onder de jongere consumenten, worden de witte asperges nog altijd vooral gekocht door de oudere consumenten, de 65-plussers (56%). Slechts 6% van de aspergekopers die dat ras koopt, is jonger dan 25 jaar. “De uitdaging voor de komende jaren zal zijn om asperges  aantrekkelijk te maken onder de jongere consumenten.”

Voor meer informatie:
Astrid Etèvenaux
AOP Nationale Asperges de France
astrid.etevenaux@carottes-de-france.fr 
www.asperges-de-france.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven