Nieuw-Zeelandse Seeka groeide dit jaar met ruim 30% dankzij bedrijfsovernames

2021 was een belangrijk jaar voor het AGF-bedrijf Seeka, Nieuw-Zeelands grootste kiwiteler. Het bedrijf verpakte een recordaantal kiwi's en deed een aantal bedrijfsovernames waarmee zij haar activiteiten met ruim 30% uitbreidde. 

Seeka nam in maart Opotiki Packaging and Cool Storage (OPAC) over voor € 35,5 mln in cash plus Seeka-aandelen. 

Dankzij deze transactie is Seeka nu actief in alle grote Nieuw-Zeelandse kiwiteeltgebieden en kon zij haar post harvest-activiteiten naar de regio's Opotiki en East Coast uitbreiden. Hierdoor groeide de kiwiproductie van Seeka met 8 tot 8,5 mln kartons, overwegend van het ras SunGold. De deal omvatte daarnaast een modern pakstation, koelfaciliteiten en een boomgaard. 

Seeka verwierf daarnaast de innovatieve agri-tech start-up Fruitometry. Dit techbedrijf levert oplossingen voor boomgaarden, bijvoorbeeld voor het scannen van het bladerdek en fruit waarmee zij telers voorziet van informatie over hun oogst. Dit systeem biedt vele voordelen, variërend van arbeidsmanagement tot een beter inzicht voor het opstellen van oogstramingen.

In november maakte Seeka bekend Orangewood in Kerikeri voor
€ 4,2 mln te hebben overgenomen, eveneens in cash en Seeka-aandelen. Door deze overname kunnen de kiwi's van Orangewood worden verwerkt in het geavanceerde pakstation van Seeka in Keri Keri, zodat de beschikbare capaciteit van Seeka optimaal kan worden benut.

In december kondigde Seeka een derde overname aan en wel van NZ Fruits in Gisborne, voor de som van € 12,6 mln in cash en aandelen. In de regio Gisborne neemt de kiwiteelt sterk toe. Dankzij de vroege rijping van het fruit kan deze regio al zeer vroeg in het seizoen kiwi's leveren. CEO Micheal Franks legt uit dat deze overname en die van  OPAC Seeka in staat zal stellen om haar telers in de regio Gisborne nog beter van dienst te zijn.

Seeka heeft zich geconcentreerd op de integratie en de uitvoering van de strategie voor elk van de acquisities, zodat zij de telers een goede service en goede prestaties leveren tegen een goede prijs en tegelijk een hogere winst per aandeel voor haar aandeelhouders realiseren. 

Seeka boekte tot 2021 een opmerkelijke groei, waarbij het  cumulatieve jaarlijks groeipercentage van de bedrijfswaarde sinds 2012 27% bedroeg. 

Voor meer informatie: 
Michael Franks
Seeka                                        
Tel.: +64 021 356 516
michael.franks@seeka.co.nz  
www.seeka.co.nz 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven