USDA-raming Egyptische sinaasappeloogst met 170.000 ton naar boven bijgesteld

FAS Caïro raamt dat de sinaasappeloogst in 2021/2022 met bijna 16%, ofwel 570.000 ton, zal dalen naar 3 mln ton. De productiedaling kan worden toegeschreven aan extreme weersomstandigheden en temperatuurschommelingen tijdens de bloei, die impact hadden op de fruitzetting en -ontwikkeling. De sinaasappelteelt in de Nijldelta werd daarnaast geraakt door een stijging van 25%-30% van de prijzen voor meststoffen. 

De raming voor het marktjaar 2020/2021 zal echter met 170.000 ton naar boven worden bijgesteld naar 3,6 mln ton ten opzichte van de oorspronkelijke USDA-raming van 3,4 mln ton. Deze productietoename is te danken aan de hogere oogstopbrengsten en gunstige weersomstandigheden tijdens de bloei in het vorige seizoen. 

De meeste Egyptische sinaasappelen worden geteeld op commerciële bedrijven die zich de afgelopen drie decennia op ontgonnen woestijngronden vestigden in plaats van in de Nijldelta, waar het grondbezit gefragmenteerd is en telers zich de noodzakelijke investeringen voor de duurzame sinaasappelteelt niet kunnen veroorloven.  

Sinaasappelen zijn de voornaamste citruscategorie in Egypte. Ongeveer 80% van het totale citrusareaal in het land is gewijd aan de sinaasappelteelt. Eén van de meest geteelde sinaasappelrassen is  Washington Navel, dat tevens ook het voornaamste exportras is. 

Er worden echter ook minder bekende navelsinaasappelen geteeld, waaronder Navelate, Cara Cara, New Hall, Navelina, Fisher, Leng, Fukumoto en Lane late. De kleurontwikkeling van het fruit komt eind september op gang en de rijping duurt van november tot maart. 

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven