Lieve Michielsen, Special Fruit

"Primeur met zeevracht Keniaanse peulen en sugar snaps"

Tholen - Special Fruit beleefde deze week een primeur met de eerste binnenkomst van Keniaanse peultjes en sugar snaps via zeevracht. "Onze focus op zeevracht past perfect binnen ons duurzaamheids-beleid om de CO2-voetafdruk voor de komende jaren te verkleinen", vertelt Lieve Michielsen.

"Vanuit andere teeltlanden zoals Guatemala en Egypte betrekken we de peulen en sugar snaps al langer via zeevracht, maar voor Kenia hebben we de primeur. Het is ook geen sinecure, want de weersomstandigheden in het land van origine moeten ideaal zijn om deze groenten via zeevracht te importeren. Gelukkig was de eerste aankomst kwalitatief uitstekend! Daarmee hebben we de aanvoer jaarrond afgedekt met zeevracht", vervolgt Lieve.

"Voordeel van de zeevracht is dat de producten beter op temperatuur blijven gedurende de reis. Bovendien was er altijd een groot verschil in prijs tussen zee- en luchtvracht. Dit zal ook leiden tot een aantrekkelijker prijsniveau, alhoewel de afgelopen tijd ook de zeevracht zijn uitdagingen kent met tekorten en hoge tarieven."

Waar bijvoorbeeld de afzet van de fijne boontjes in aanloop naar Kerst traditiegetrouw flink plust, kenmerken de peulen en sugar snaps zich volgens Lieve door een hele stabiele afzet jaarrond. "Aanbod is er voldoende, maar elk seizoen is weer anders. Daarom is de uitdaging om de beste origines op het beste moment te selecteren. Naast Kenia, Egypte en Guatemala importeren wij de peulen en sugar snaps uit Peru en Zimbabwe."

"Onze grootste afzet van peulen en sugar snaps zit in Oost-Europa, Scandinavië, Duitsland, België en Nederland. De kracht zit in de veelzijdigheid van het product, dat zowel rauw, gekookt als gewokt wordt toegepast. We bieden de producten aan in klantspecifieke verpakkingen in meerdere maatvoeringen, van zakjes, tot schaaltjes en karton."

In aanloop naar Kerst zijn verschillende exoten momenteel erg in trek, merkt de importeur. "Zo doen de pitahaya's, mango's en avocado's het momenteel goed. Vijgen doen het ook altijd goed met Kerst, net als dadels en baby-ananas. Ook de markt van papaya's trekt nu hard aan. De afzet richting de horeca is door de sluitingen wat minder, maar vanuit de supermarkten is de vraag ongemeend goed."

Voor meer informatie:
Lieve Michielsen
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer, België
+32 (0)3 3301792
info@specialfruit.be  
www.specialfruit.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven