Jennifer Quintero (Cooperativa Frontera):

"Alle Canarische ananassen komen van het eiland El Hierro"

Ananas is de door de EU op twee na meest geïmporteerde fruitsoort uit derde landen. Op één staat banaan en op twee sinaasappel. De afgelopen jaren bleef de ananasimport stabiel op ongeveer 900.000 ton. Maar ook in Europa wordt dit tropische fruit geteeld, namelijk op het meest zuidelijke eiland van de Canarische archipel.

"Ook op Tenerife en Las Palmas is er wat ananasteelt, maar 98% van de Canarische ananas komt van het eiland El Hierro", vertelt Jennifer Quintero, manager van Cooperativa Frontera. "Onze oogst bedraagt ongeveer duizend ton die volledig op de Canarische Eilanden wordt afgezet via de groothandelsmarkten Mercatenerife en Mercalaspalmas. Daarvan gaat ongeveer 80% naar de restaurants en hotels op de eilanden."

"Op de Canarische Eilanden is de import van ananas bij wet verboden om te voorkomen dat plagen hun intrede doen en de primaire sector in gevaar brengen. Al wat je dus van ananas in de horeca en in de supermarkt op de Canarische Eilanden vindt, komt van El Hierro", benadrukt Jennifer Quintero. "Maar het eiland is niet zo groot en de ruimte voor de teelt is dus beperkt. Daarom hebben we geen volumes om naar het Spaanse vasteland te zenden, waar we overigens op prijs zouden moeten concurreren met de importananas."

El Hierro is slechts 268 vierkante kilometer groot, maar het eiland dat door de UNESCO als Global Geopark is gedefinieerd heeft de hoogste dichtheid aan vulkanen op de hele archipel: bijna duizend. Sinds 2000 is El Hierro ook een Biosfeerreservaat en het telt zes beschermde natuurgebieden die 60% van het grondgebied beslaan. En toch belet dit alles niet dat 98% van de ananasteelt van de eilandengroep op El Hierro plaatsvindt, dankzij het tropische klimaat, de invloed van de passaatwinden en de rijkdom van de vulkanische grond.

"Cooperativa Frontera werd opgericht in 1976. Aanvankelijk teelden de aangesloten leden bananen, maar ongeveer 35 jaar geleden werd ananas geïntroduceerd en sindsdien is de teelt alleen maar toegenomen door de hogere prijzen die dit fruit haalt", vertelt de manager. "We zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de horeca en dat gegeven is nu al anderhalf jaar een blok aan ons been. De moed zakt ons een beetje in de schoenen, maar ik hoop dat de situatie snel weer verbetert, want tuinbouw is de belangrijkste activiteit op het eiland. Wij alleen al hebben meer dan 750 leden, waarvan 80 ananastelers, op een eiland met 11.000 inwoners."

Drie oogsten
Ananas is een fruitsoort afkomstig van Zuid-Amerika. De teelt verschilt evenwel sterk van die van de rest van het tropische fruit op de eilandengroep. "De voortplanting van de ananasplant gebeurt via klonen, zoals in het geval van banaan", zegt Fabio Toledo, landbouwtechnisch ingenieur bij Cooperativa Frontera. "Als de grond eenmaal is voorbereid, kunnen ze er direct worden ingeplant. We zorgen voor een plastic afdeklaag om de ongecontroleerde groei van onkruid te voorkomen en de bodem de optimale omstandigheden te verlenen qua temperatuur en vochtigheid."

"Een ananasplant heeft 3 oogsten. De eerste ananas wordt geoogst na 18-20 maanden na het planten, afhankelijk van de omstandigheden van het gebied. In de komende twee jaar worden er nog twee ananassen geoogst, maar de derde ananas is van iets mindere kwaliteit", vertelt Fabio. "Na deze cyclus van drie oogsten worden alle planten van het perceel verwijderd en worden de klonen geselecteerd waarmee de nieuwe aanplant zal plaatsvinden. De klonen worden altijd gedeeld met de andere telers van het eiland."

"Dit systeem van rotatie betekent dat er altijd actieve en inactieve telers zijn, maar het garandeert wel dat we het hele jaar door een continue productie hebben van bijna één miljoen kilo. In het laatste semester was er bijna 30 hectare in productie en voor de komende 6 maanden, tot en met juni 2022, zullen we ananas oogsten op ongeveer 25 hectare", legt ze uit.

Cooperativa Frontera legt zich toe op de teelt en afzet van ananas, banaan en ander tropisch fruit, maar heeft ook een wijnkelder waar het een brede catalogus van wijnen produceert. De telersvereniging heeft een eigen supermarkt en een magazijn voor de verkoop van onder meer gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen aan haar leden. De coöperatieve runt ook een transportdienst tussen de eilanden met een belangrijk volume aan goederen. Het heeft daarvoor logistieke bases op het eiland en in Mercatenerife. "We draaien een omzet van bijna € 8 miljoen per jaar", zegt Jennifer. "Na de plaatselijke overheid zelf hebben wij het grootste zakencijfer op het eiland."

Voor meer informatie:
Cooperativa Frontera
El Matorral s/n.
Frontera (El Hierro) - Spanje
Tel: +34 922 556 016
gerencia@cooperativafrontera.com
www.cooperativafrontera.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven