Pools appelseizoen verloopt vlot, behalve de verlading

"Er zijn geen containers beschikbaar en schepen komen niet op tijd aan"

Het Poolse appelseizoen is tot nu toe vlot verlopen. De vraag is sinds het begin van het seizoen stabiel. De enige problemen hebben te maken met het transport, aangezien er geen containers beschikbaar zijn en schepen hun bestemmingen te laat bereiken. 

Mohamed Marawan, CEO van het Poolse appelexportbedrijf  Sarafruit, vertelt dat het seizoen dynamisch is. Alle appelen uit de eigen boomgaarden van het bedrijf zijn al verkocht en geëxporteerd. "Vanaf de start van het seizoen levert Sarafruit verschillende appelrassen aan haar klanten. Ons bedrijf teelt grote aantallen Golden en hier zaten onze klanten op te wachten. Zodra de appelen waren geplukt, werden ze direct gesorteerd en geëxporteerd. We hebben geen kilo appelen van onze eigen oogst meer over. Dit houdt in dat we het overige deel van het seizoen appelen zullen afnemen bij diverse telers zodat we kunnen blijven exporteren."

Hoewel het seizoen over het algemeen vlot is verloopt, vertelt Marawan dat de verlading van de appelen de grootste uitdaging is. "De huidige vraag is niet veel veranderd ten opzichte van het begin van het seizoen. We proberen voortdurend in de vraag te voorzien met onze export. De enige uitdaging is de logistiek. Er zijn geen containers beschikbaar en schepen komen niet op tijd aan om te laden en bereiken ook hun bestemming niet op tijd. Verder hebben we alles onder controle. Tot dusver is de kwaliteit van de appelen goed. Dit is te danken aan het feit dat we onze appelen inkopen bij telers die weten waar ze mee bezig zijn en veel aandacht aan hun product besteden."

In dit stadium van het seizoen zijn de meeste appelen opgeslagen in koelhuizen. Marawan licht dit toe: "Sinds anderhalve maand ligt het merendeel van de appelen opgeslagen. De overige appelen zijn vrijwel meteen verhandeld. Er liggen ook nog wel wat appelen in normale opslagruimtes, maar dan heb ik het over geringe aantallen. De beschikbaarheid is uitstekend en we zullen zonder problemen tot aan het einde van het seizoen appelen kunnen leveren."

Marawan weet nog niet wat hij van de rest van het seizoen kan verwachten omdat er veel onzekere factoren zijn. "Ik houd er rekening mee dat er het overige deel van het seizoen veel onzekerheden zijn. Dit heeft te maken met de situatie in de wereld. In politiek opzicht zijn er de problemen aan de Poolse grens. Verder is er sprake van een nieuwe golf aan coronabesmettingen en duren ook de logistieke problemen voort. Ook de inflatie vormt een belangrijke factor aangezien de kosten voor brandstoffen en elektriciteit stijgen. Dit geldt ook voor andere landen en dat maakt het lastig om voorspellingen voor de komende maanden te doen."

Voor meer informatie: 
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155
office@sarafruit.eu 
www.sarafruit.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven