Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groen licht voor bouw proefopstelling zonnepanelen boven strokenteelt

Vattenfall gaat in mei beginnen met de bouw van zonnepark Symbizon in Almere. In dat park zal de combinatie van zonnepanelen en strokenteelt worden getest. Doel van het zogeheten Symbizon-project is om te laten zien dat akkerbouw en zonnepanelen goed kunnen samengaan. Een slimme combinatie van zonnepanelen en strokenteelt houdt het land in stand voor voedselproductie, verbetert de ecologische eigenschappen en levert tegelijkertijd een positieve businesscase op voor Vattenfall en de agrariƫr.

Bouw in mei van start
Het zonnepark komt aan de Kievitsweg in Almere, gelegen in de oksel van de snelwegen A6 en A27.  De ondergrond wordt door het Rijksvastgoedbedrijf voor dit doel uitgegeven voor de duur van het project. De bouw start in mei en zal naar verwachting in de zomer worden afgerond.

Dubbelzijdig
In het zonnepark worden rijen met panelen afgewisseld met stroken waar diverse gewassen worden geteeld voor de biologische landbouw. Daardoor worden per hectare veel minder zonnepanelen aangelegd dan gebruikelijk is. Om te zorgen voor voldoende energie-opbrengst wordt gebruik gemaakt van dubbelzijdige zonnepanelen. Daarmee wordt het gereflecteerde licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen opgevangen en gebruikt voor de productie van zonne-energie. Ook gaan de panelen meedraaien met de zon om de opbrengst te maximaliseren. Het park krijgt een vermogen van 0,7MWp.

Algoritme
Tijdens het vierjarige pilot project ontwikkelt TNO in samenwerking met Vattenfall en Aeres Hogeschool een zonvolg-algoritme, dat verschillende factoren bijhoudt, zoals de gewasopbrengst, energieopbrengst en de effecten van kruidenstroken, weersvoorspelling, energieprijs en bodemgesteldheid. Aeres Hogeschool, ERF BV en Hemus monitoren het effect van het zonvolgsysteem op gewasopbrengst, ziekten en gebruiksgemak voor de boer. Deze partijen hebben al ruime ervaring opgedaan in strokenteelt landbouw.

Publicatiedatum: