Franse bloemkooloogst -6%

Op 1 december 2021 is de Franse bloemkoolopbrengst voor seizoen 2021-2022 geraamd op 218.700 ton, 6% minder dan die van vorig jaar en 15% minder dan het gemiddelde van 2016-2020. Ook de raming met betrekking tot het areaal (15.200 ha) laat een daling van 1% zien ten opzichte van dat van afgelopen seizoen.

Verschillende crises volgden elkaar al vroeg in dat seizoen op vanwege de disbalans tussen het overvloed aan aanbod en de kleine vraag. In november werd het op de markt beschikbare aanbod als gevolg van de kou een stuk kleiner. Dit kleinere beschikbare aanbod leidde weer tot hogere prijzen. In november lagen de prijzen daardoor 83% hoger dan dat van vorig jaar en 16% hoger dan het 5-jarig gemiddelde, meldt Agreste in een rapport over de situatie.

Trager teeltproces in november door lage temperaturen
In de regio Hauts-de-France begon seizoen  2021-2022 later dan verwacht vanwege de lage temperaturen in april en eindigde het seizoen in Bretagne vrij laat. In het westen van Frankrijk hebben hittepieken tijdens de zomer de teelt van 2021 voor verschillende rassen beïnvloed en in het noorden van Frankrijk heeft de overvloedige regenval tijdens de zomermaanden de bloemkool doen rotten en de kwaliteit her en der aangetast.

Aan het begin van de herfst werden de weersomstandigheden gunstiger voor de oogst en in oktober waren de opbrengsten dan ook behoorlijk groot. In november vertraagden de veel lagere temperaturen de groei van de bloemkool echter weer en was de opbrengst 47% kleiner dan die van november 2020.

Prijzen hoger dan die van vorig jaar en het 5-jarig gemiddelde
Bij de start van seizoen 2021-2022 waren de bloemkoolprijzen vrij laag ten opzichte van die van het 5-jarig gemiddelde en die van seizoen 2020-2021. Bretagne had aan het eind van vorig seizoen nog wel een grote opbrengst. Behalve enkele periodes met hogere prijzen tussen juli en augustus vanwege het kleinere aantal beschikbare partijen bloemkool, bleven de zomerprijzen vrij laag vanwege het stabiele consumptieniveau. In oktober was het aanbod dankzij het aanhoudende milde weer groot, maar die situatie drukte de prijzen. In november wisten de prijzen zich weer te herstellen en zorgde het koude winterweer ervoor dat het aanbod kleiner werd. Daardoor stegen de prijzen met 83% ten opzichte van die van vorig jaar en met 16% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde.

Van juni tot oktober 2021 heeft Frankrijk 12.700 ton (+3% van ten opzichte van het aantal ton vorig jaar) bloemkool en broccoli geëxporteerd en 11.300 ton geïmporteerd (+26% ten opzichte van het aantal ton jaar).

Bron: agriculture.gouv.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven