Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De gemberprijs is iets gedaald ten opzichte van vorig jaar"

De nieuwe oogst van Chinese gember is al tussen eind oktober en begin november binnengehaald. De oogst ligt nu in de bewaring. Sommige exporteurs zijn al begonnen met de export van geconfijte gember en de export van luchtgedroogde gember zal eind december beginnen.

Terry, woordvoerder van Shandong Harvest Agricultural Products, sprak over de omstandigheden in de Chinese gemberteeltgebieden. "Het totale gemberareaal dit voorjaar was veel groter dan in voorgaande jaren. De opbrengst per 0,07 hectare bedraagt ongeveer 5 ton. De totale oogst is met ongeveer 30% toegenomen. En de productkwaliteit in de verschillende teeltgebieden is goed. De kostprijs van gemberzaad was dit jaar vrij hoog. Bovendien is ook de kostprijs van hulpmiddelen en arbeid tijdens de oogst gestegen. De totale kostprijs van een gemberplantage lag 10%-20% hoger dan in voorgaande jaren."

Shandong Harvest Agricultural Products exporteert voornamelijk tuinbouwproducten naar Europa, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. "We hebben al een deel van onze geconfijte gember naar het Midden-Oosten verladen. En de export van luchtgedroogde gember naar Europa zal eind december of begin januari beginnen," zei Terry. "De gemberprijs is iets gedaald ten opzichte van vorig jaar, waardoor de winstmarge voor gemberexporteurs kleiner is geworden. Er zijn twee belangrijke redenen voor deze ontwikkeling. Ten eerste zijn de transportkosten vrij hoog, waardoor het exportvolume vrij klein is en er nog veel gember van vorig seizoen in opslag ligt. Ten tweede is het aanbod dit jaar vrij groot en liggen de prijzen in de teeltgebieden veel lager dan vorig jaar. Deze twee ontwikkelingen samen creëren een situatie waarin de CIF-prijs dit seizoen naar verwachting met niet minder dan 30%-40% zal dalen ten opzichte van vorig jaar."

"Wat de marktvraag betreft, bereiden de overzeese markten zich voor op Kerstmis. De Europese markt verkoopt nog steeds de gember van vorig seizoen, die wij in november hebben verladen. De eerste luchtgedroogde gember van dit seizoen, die eind december wordt verladen, zal eind januari arriveren. Wij horen van onze klanten in Europa dat de marktprijs van gember niet veel schommelt, maar dat de vraag toeneemt. De omstandigheden waaronder de producten op de Europese markt worden verhandeld, zijn vrij goed. De piekperiode op de Europese markt zal waarschijnlijk tot april duren. En wij verwachten dat de exportprijs van gember dit jaar stabiel zal blijven. Chinese gember heeft een duidelijk voordeel op de wereldwijde gembermarkt."

Shandong Harvest Agricultural Products exporteert ook een aanzienlijke hoeveelheid biologische gember. De prijzen in de teeltgebieden vertonen een neerwaartse trend. Hoewel de prijzen van biologische gember en conventionele gember in de teeltgebieden nagenoeg gelijk zijn, ligt de marktprijs van biologische gember veel hoger als gevolg van extra laboratoriumtests tijdens de teelt en de bewerkingsfasen na de oogst, alsmede de hoge kosten van arbeidskrachten. De marktprijs van biologische gember ligt € 88 - €177/ton hoger dan de prijs van conventionele gember.

Op de vraag naar de marktvraag naar biologische gember antwoordde Terry dat het aanbod van Chinese gember enorm is, maar dat niet veel gemberteeltbedrijven aan de eisen van de EU voldoen en nog minder biologische gemberteeltbedrijven aan de hoge normen die voor export naar de Europese markt vereist zijn. De grootste uitdaging voor de Chinese gemberexporteurs zijn echter de stijgende transport-kosten. "De kosten voor export naar Zuidoost-Azië bedroegen vroeger maximaal zo'n € 880, maar de afgelopen maanden is de prijs gestegen tot € 2659 - € 3546. Ook de exportkosten naar het Midden-Oosten zijn al maanden hoog. De meest recente verladingskosten bedragen meer dan € 7092. Bovendien hebben de laatste maanden veel zeecontainers vertraging opgelopen. Scheepscontainers op de route naar Europa komen vaak 15 dagen later aan dan normaal. We hopen dat dit probleem in het nieuwe jaar snel zal worden opgelost."

Shandong Harvest Agricultural Products heeft jarenlange ervaring in strenge productkwaliteitscontrole en bewerking voor de exportmarkt. Het bedrijf is al lang gecertificeerd door GlobalGAP, GRASP en Organic Products. Naast gember exporteert het bedrijf ook knoflook, uien, taro, Ya-peren, pomelo en Chinese kastanjes. Het bedrijf heeft een jaarlijks aanbod van ongeveer 1.000 zeecontainers. "Ons bedrijf heeft meer dan genoeg gember in opslag om een langdurige, stabiele aanvoer van hoogwaardige gemberproducten te garanderen. En we nodigen potentiële klanten uit om contact met ons op te nemen."

Voor meer informatie:
Terry
Shandong Harvest Agricultural Products Co., Ltd.
+86 139 6908 7798
info@harvestfarmer.com
www.harvestfarmer.com

Publicatiedatum: