Hans-Peter Rödel over de zuurkoolmarkt:

Duitsland: Grote vraag en een goede beschikbaarheid aan onbewerkte kool

Een grote vraag en bijpassend hoge afzet kenmerkt de actuele zuurkoolmarkt. "In de herfst start het klassieke hoofdseizoen, vanaf januari tot aan Pasen wordt het dan duidelijk minder. We liggen momenteel circa 50% boven het afzetniveau van vorige maand", ziet Hans-Peter Rödel, directeur van de gelijknamige zuurkoolfabriek die gevestigd is in het Beierse Trogen.

De in 1975 opgerichte zuurkoolfabriek levert hoogwaardige koolproducten uit eigen productie, overwegend aan groothandelaren, retailers en industrieklanten. "In de retail zijn we altijd al sterk vertegenwoordigd geweest. Doordat de horeca nu stilligt wordt er nu meer thuis gekookt, waardoor we een hogere afzet in de retail zien", vertelt Hans-Peter.

Goede beschikbaarheid van onbewerkte kool
De onbewerkte kool wordt zowel van binnen als buiten de regio afgenomen. Hans-Peter: "In andere jaren hadden we meermaals een beneden gemiddelde oogst, dit jaar was de zomer relatief nat, wat voor de witte kool optimaal was. Hierdoor hebben de regionale telers ook een grote oogst bijeengebracht, waardoor we nu goed voorzien zijn."

Naast de klassieke zuurkool biedt Rödel GmbH ook rodekool en mierikswortel uit eigen productie aan. De producten worden geleverd in verpakkingseenheden variërend van 500 gram tot 50 kg. 

Noodzakelijke prijsverhoging 
De prijssituatie is volgens Hans-Peter relatief gelijkblijvend, maar aanzienlijke kostenstijgingen binnen de productie worden steeds meer bepalend. "Daarom is een snelle verhoging van de handelsprijzen naar mijn idee noodzakelijk. Want er is niet alleen sprake van hogere loon- en energiekosten, maar ook verpakkingen worden doorlopend duurder. We hebben al sinds enkele maanden te kampen met langere leveringstijden, er ontstaan nu langzaam maar zeker ook de eerste tekorten."


Een blik op de zuurkoolproductie / Foto: Rödel GmbH

Bio-aandeel groeit
Ondanks de actuele uitdagingen ziet Hans-Peter de toekomst van de zuurkoolsector met vertrouwen tegemoet. "De consumptie per hoofd van de bevolking schommelt weliswaar jaarlijks, maar is op de langere termijn zeer stabiel." Aan nieuwe smaakrichtingen of zuurkool-varianten waagt de ervaren leverancier zich voorlopig niet. "We blijven bij het klassieke product, dat we zowel in conventionele alsook in biologische kwaliteit aanbieden. Het bio-marktaandeel kon in de afgelopen jaren vergroot worden naar circa 50% en ik zie nog steeds verder groeipotentieel."

Voor meer informatie:
Hans-Peter Rödel
Rödel GmbH
Hauptstrasse 56
95183 Trogen, Duitsland
Tel: +49 09281 73630
info@roedel-sauerkraut.de
www.roedel-sauerkraut.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven