Gele kiwi's goed voor bijna de helft van Nieuw-Zeelandse fruitexport

De totale export van Nieuw-Zeelands fruit bleef relatief vlak, met een stijging van 1,3 procent in het jaar eindigend in november 2021 ten opzichte van november 2020. Kiwi's waren echter goed voor 71 procent - of bijna 1,7 mld euro - van de totale waarde van de fruitexport. Gele kiwi's waren op hun beurt goed voor ruim 1,1 mld euro van de export, wat neerkomt op 47% van de totale waarde van de fruitexport, terwijl ruim 550 mln euro aan groene kiwi's werd geƫxporteerd, 23% van het totaal.

Alasdair Allen, manager internationale handel van Stats NZ, zei dat er nog steeds veel vraag is naar groene kiwi's, maar dat Nieuw-Zeelandse telers in toenemende mate gele en nu ook rode kiwi's planten om een grotere exportwaarde te krijgen op markten als China en Japan. In het seizoen 2020 heeft de gele kiwi niet alleen meer exportwaarde gegenereerd dan de groene, maar heeft hij ook de groene kiwi ingehaald wat volume betreft.

De export van appelen daalde met 7,2% in waarde en de hoeveelheden daalde met 11% dit seizoen. Het fruit was goed voor 21 procent van de export ter waarde van 502,6 mln euro.

Bron: rnz.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven