Meeropbrengst met plantversterker in peer

Vorig jaar zijn proeven met een plantversterker van First-Tree gedaan bij een fruitteler in de Betuwe en bij Proeftuin Randwijk. Inmiddels zijn van beide proeven resultaten bekend. In beide proeven werd een meeropbrengst behaald.

Perenproef Cepuna/Migo
In samenwerking met Fruitmasters werd in de Betuwe bij een teler een veldproef met de plantversterker Good for Greens® gedaan. De proef werd gedaan op Cepuna-peren, die vermarkt worden onder de merknaam Migo®. De fruitteler heeft ook een aantal rijen behandeld met een ander middel.

Behandelingen
Alle rijen zijn mechanisch bestoven met pollen. De controlerijen zijn bovendien handmatig bestoven. Een aantal van de mechanisch bestoven rijen is vier maal behandeld met de plantversterker Good for Greens, terwijl enkele andere rijen zijn behandeld met product X.

Resultaat
In elk van de controlerijen, rijen behandeld met Good for Greens en rijen behandeld met product X, zijn telkens 3 clusters van elk 5 bomen geselecteerd. De peren zijn op 15 september geplukt en gewogen.

Vervolgens zijn de peren met behulp van een vruchtmaat gesorteerd in 5 categorieën met diameter (mm): < 60; 60 – 65; 65 – 70; 70 – 75 en > 75. Tevens zijn de fracties peren in de meest gewenste sortering 65 – 75 bepaald.

Conclusie
Behandeling met de plantversterker Good for Greens levert een 43% hogere opbrengst van Cepuna-peren. Meer dan 60% van de met plantversterker behandelde peren bevindt zich in de sortering 65 – 75.

Proef Conference
Bij Proeftuin Randwijk werden de afgelopen drie jaar al proeven gedaan met de plantversterker Good for Greens. In 2019 en 2020 werden er proeven gedaan met kersen, dit jaar met Conference-peren. In kersen werd gemiddeld
1500 kilogram extra productie gerealiseerd.

In 2020 en 2021 zijn ook proeven in peer gedaan, op Conference. Net als in kers werd in een proef in 4 herhalingen een vergelijking gemaakt tussen Good for Greens en de onbehandelde controle. De plantversterker werd ingezet als extra bespuiting, dus alle overige bespuitingen werden normaal ingezet.

In 2021 werden bijvoorbeeld de gebruikelijke GA4/7 bespuitingen toegepast op zowel behandeld als onbehandeld. In 2020 werd de proef beïnvloed door hagelschade. In 2021 was de proef gelukkig onder het hagelnet gelegd, omdat opnieuw zware hagelschade geleden werd.

In 2020 was het productieverschil zo'n 4000 kg/ha extra. Afgelopen jaar zo'n 2500 kg/ha extra vergeleken met de onbehandelde objecten.

In 2021 lag de proef op 5 jarige 2 koppers. Deze produceerden ondanks het koude bloeiweer, toch nog 58,5 ton/ha. Bij dit hoge productieniveau scoorde de Good for Greens objecten gemiddeld 2500 kg extra.

Voor meer informatie:
First Tree
+31 850 471 123
info@firsttree.eu  
www.firsttree.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven