KHN:

"Harde lockdown dramatisch voor horeca"

Het OMT kwam vrijdag opnieuw bijeen om het kabinet te adviseren over de omikronvariant. Volgens dit advies zijn er strengere maatregelen nodig om de snelle verspreiding van de nieuwe coronavariant tegen te gaan. Het kabinet neemt dit OMT advies over; vanaf afgelopen zondag 05.00 uur geldt in Nederland tot en met 14 januari een harde lockdown.

De volgende maatregelen gelden vanaf zondag 19 december:

 • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
  Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag.
 • Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
 • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
 • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
 • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
 • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
 • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Ondernemers kunnen gebruikmaken van het steunpakket dat onlangs is uitgebreid en verlengd.

Bekijk hier het korte overzicht van alle basisregels

KHN: Harde lockdown dramatisch voor Horeca
"Een totale sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden is enorm pijnlijk en dramatisch in zo’n belangrijke maand; de gevolgen voor de hele branche zijn groot. KHN pleit daarom voor compensatie én een exit strategie", aldus de KHN.

Het licht gaat opnieuw uit
"Horecaondernemers hebben de afgelopen weken met het laatste sprankje hoop alles op alles gezet om er met kerst toch iets van te maken; deze nieuwe lockdown komt dan ook hard aan. De decembermaand staat in de horeca normaal in het teken van veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, (kerst)borrels, uitgebreide diners, dagjes uit of weekendjes weg. De feestmaand die zó belangrijk is voor de héle branche valt nu voor het tweede jaar op rij in duigen. Met de tot nu toe geldende avondlockdown hebben ondernemers de afgelopen periode al belangrijke beslissingen moeten nemen qua planning, personeelsinzet en inkoop. De bestellingen bij de groothandel zijn inmiddels geplaatst en voor een groot deel ook al uitgeleverd; om 5 voor 12 kunnen deze bestellingen niet meer worden teruggedraaid."

Compensatie voor inkoop waar geen omzet tegenover zal staan
KHN is van mening dat horecaondernemers gecompenseerd moeten worden voor deze inkoop waar geen omzet tegenover zal staan. "Ondernemers zitten nog steeds met flinke schulden van eerdere lockdowns, die kunnen dit er echt niet bij hebben." Ze pleiten daarom voor een extra subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA). Zoals die eind vorig jaar ook is ingevoerd toen de horeca van de ene op de andere dag werd gesloten. Ook pleit KHN voor een duidelijke exit strategie die de horeca duidelijkheid moet geven voor de komende weken, maar ook voor de komende jaren. "Een duidelijke visie én plan moet voorkomen dat we keer op keer te maken krijgen met nieuwe maatregelen die de branche kapot maken. Tevens moeten er structurele financiële oplossingen komen die verder gaan dan alleen de TVL en NOW. Zie ook: KHN: Verlenging avondlockdown een bittere pil voor horecaondernemers."

De horeca is veilig
"We begrijpen dat het kabinet met strengere maatregelen moet ingrijpen, maar het gevaar zit, met slechts 0,4 procent van het aantal besmettingen, in de kern niet in de horeca. Een maatregel om alle eet- en drinkgelegenheden te sluiten zal dan ook geen effect sorteren. Ondernemers draaien al op 1/3 van hun capaciteit tussen 05.00 en 17.00 uur, hanteren coronatoegangsbewijzen en verplichte placering. Kortom, in de horeca gelden al zoveel beperkende regels dat een volledige sluiting nauwelijks toegevoegde waarde heeft. In plaats van in een gecontroleerde omgeving buitenshuis, nemen de risico’s in de ongecontroleerde thuissituatie opnieuw verder toe." 

Bron: www.khn.nl 
Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven