"De prijsdruk uit buurlanden is aanzienlijk voor de afzet van Duitse prei"

Prei wordt in Niedersachsen vrijwel het hele jaar door vers geoogst. Speciale rassen voor de winter verdragen temperaturen van tot wel -20 graden Celsius, aldus Landvolk Niedersachsen. Erich Klug, deskundige voor groententeelt bij de Landwirtschaftskammer Niedersachsen, ziet momenteel een verhoogde vraag. "De oogst en verwerking kan ook weleens moeilijk worden voor de telers die prei in het aanbod hebben", zegt Erich tegen de Landvolk-Pressedienst. "Want terwijl we ons nu in de adventsperiode al dik inpakken en thee drinken, is er bij de kleine en middelgrote groententeeltbedrijven vaak nog veel te doen."

Klaus Remien, die bij Deutsch-Evern in het district Lüneburg op 75 hectare op grote schaal prei teelt, heeft echter al begin december de akker "leeggeruimd", zoals hij zegt. Hij wil een pauze voor hem en zijn bedrijf, hoewel hij daarmee het veld overlaat aan de telers uit buurlanden zoals Nederland of België. "De prijsdruk door deze concurrentie is aanzienlijk", stelt de teler vast, die zijn prei voornamelijk aan de groothandel levert, vaak tot wel 30 ton per dag.

In Duitsland werd er in 2020 op 2264 hectare prei geteeld door 1.233 bedrijven. Deze cijfers stammen uit het jaar 2020; ze worden voor deze groentesoort slechts om de vier jaar geregistreerd. In Niedersachsen gaat het om 166 bedrijven die op 399 hectare prei telen. 

Bron: landvolk.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven