Aardappelmarktrapport week 50:

"Beperkingen in de horeca zorgen voor minder actieve kersthandel"

Door de beperkingen in de horeca veranderde de afnamesituatie zich niet richting een normaal gesproken sterke kersthandel. Alleen in Berlijn werd een licht aantrekkende marktfrequentie gemeld. Hier stabiliseerden de prijzen voor Duits aanbod zich. In zoverre het aanbod niet te groot uitviel, konden de handelaren de prijzen van de voorgaande week aanhouden. Lokaal werden naast een toenemend aanbod aan nieuwe Annabelle uit Cyprus ook Franse Agata, Cherie of Santé aangeboden. In Hamburg werd Annabelle uit Cyprus voor 27 euro per zak van 25 kg aangeboden, in Frankfurt en München voor tot wel 30 euro per zak van 25 kg, aldus het laatste rapport van het BLE.

Rheinland-Pfalz: prijzen op het niveau van vorige week
De handel voorafgaand aan kerst verloopt iets levendiger. Wintercrop uit Cyprus breidt nu ook in de retail het aanbodpalet uit tegen prijzen van circa 2,50 euro per kg. De geplande prijsaanpassingen voor Duitse aardappelen uit bewaring zullen tot aan de jaarwisseling niet meer gerealiseerd kunnen worden. Veranderingen worden pas verwacht voor consumptieaardappelen uit koelmagazijnen. Directe verkopers melden goede omzetten. De prijzen bewegen zich op het niveau van de voorgaande week, meldt de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz

Hessen: snelle leveringen, verlaagde prijzen voor exportmarkten
Aan het begin van de week verliep de aardappelhandel rustig, schrijft Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. In de dagen erna wordt er op een opleving gerekend. Vooral omdat nieuwe verkoopacties de vraag moeten bevorderen. Ondertussen signaleren exportmarkten een toegenomen belangstelling voor snelle leveringen tegen verlaagde prijzen. Het verkoopbare aanbod is voldoende om de vraag te dekken. De telersprijzen blijven onveranderd ten opzichte van de voorgaande week. Vooral de schil- en verwerkingsbedrijven leiden onder de afgelasting van de kerstmarkten en de beperkingen bij de buitenshuisconsumptie. Dit leidt tot een zwakke vraag vanuit de horeca.

Niedersachsen: tevredenstellende kersthandel
Voor de basis (sortering 35 - 65, minder dan 8% gebreken, lichte schil en huidvast, los per 100 kg) werden in de afgelopen week de volgende prijzen betaald:

Volgens Bauernverband Niedersachsen zijn afhankelijk van de kwaliteit nog steeds prijstoeslagen of prijsverlagingen mogelijk. De kersthandel verliep tot nu toe tevredenstellend, zonder grotere oplevingen. Vraag en aanbod waren met elkaar in evenwicht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven