Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer groenten en fruit en bloemen en planten verkocht tijdens coronacrisis

Hoge energie- en grondstoffenprijzen drukken rendementen agrarische sector

Voor 2021 koerst de agrarische sector af op een jaarproductiegroei van 1,5%. In 2022 remmen de stikstofmaatregelen echter de groei en wordt een krimp van -0,5% verwacht. Productie en omzet in de glastuinbouw en akkerbouw kunnen verder doorgroeien, maar voor de veehouderij ligt door de aanscherping van het stikstofbeleid door het nieuwe kabinet een daling in het verschiet. De prijsontwikkelingen in de zuivelsector en de sierteelt zijn in 2021 zeer gunstig geweest en ook voor 2022 lijkt het perspectief goed. In de varkens- en pluimveehouderij was de prijsontwikkeling respectievelijk slecht en matig. De hoge energie- en grondstoffenkosten beperken de rendementsverbetering dit en volgend jaar in alle segmenten flink. Dit geldt ook voor de voedingsindustrie. De lagere vraag vanuit de horeca begin 2022 door de avondlockdown en blijvend minder aanbod van melk en vlees door stoppende veehouders leiden in het gunstigste geval tot een stagnatie van de productie van de voedingsindustrie in 2022. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de agrarische sector van ING Research.

Meer groenten en fruit en bloemen en planten verkocht tijdens coronacrisis
Veel mensen zijn tijdens de lockdowns thuis gezonder gaan eten. In 2020 steeg het verkoopvolume van groenten en fruit met 9%, in 2021 zal dat bijna 5% zijn. Consumenten accepteerden bovendien de door opgelopen inkoop- en energiekosten hogere verkoopprijzen. Voor de telers van tomaten, komkommers en paprika’s was 2021 een gemiddeld jaar. In 2022 lijkt de tomatenmarkt wel onder druk te komen vanwege de mogelijk blijvend hoge energieprijzen, het ToBRFV-tomatenvirus en het gedaalde teeltoppervlak in Spanje. Nederlandse telers zullen hun oogst naar verwachting minder belichten en minder intensief planten om de energiekosten te drukken, waardoor de verkoopprijzen flink zullen moeten stijgen om rendabel te kunnen blijven draaien. De krappere tomatenmarkt kan doorzetten tot eind 2022/begin 2023. Ook bloemen en planten doen het goed tijdens corona. In 2021 is de sierteeltexport 17% hoger dan in 2019. Telers en handelaren profiteerden zowel van de hoge vraag als van een wereldwijd lager aanbod terwijl de Nederlandse productie wel op peil bleef. Ook voor 2022 zijn de omzetverwachtingen positief. In de zeer energie-intensieve glastuinbouw worden de rendementen echter fors gedrukt door de hoge energieprijzen.

Tij gunstig voor akkerbouwers: hoge aardappel- en tarweprijzen en hoge uienexport
In de nasleep van de bij de start van de coronacrisis ingestorte aardappelmarkt, bleven het gehele seizoen 2020/21 de prijzen fors onder het gemiddelde. Bij de start van het seizoen 2021/22 was de prijs echter bovengemiddeld door een combinatie van aanbodkrimp en vraagstijging. De huidige avondlockdown zorgt nog niet voor prijsdalingen, maar wat de prijzen in 2022 gaan doen is vanwege het verloop van de coronamaatregelen onduidelijk. Voor pootaardappelen lijken de vooruitzichten het meest positief. De uienmarkt leed veel minder onder de lockdowns dan de aardappelmarkt. Ook de oogstresultaten zijn beter dan die van aardappels. Dankzij uitbreiding van het uienareaal is de opbrengst zelfs de hoogste in tien jaar tijd. De exportvolumes lijken evenals het vorige seizoen op weg naar recordhoogtes. De rendementen van alle akkerbouwers kunnen komend jaar onder druk komen door toegenomen kosten voor kunstmest, energie en gewasbescherming. Voor tarweboeren is het tij momenteel gunstig: de mondiale prijzen voor graangewassen liggen sinds begin 2021 op de hoogste niveaus sinds 2013. De verwachting is dat de graanprijzen voorlopig hoog blijven.

Lees hier her volledige vooruitzicht van ING

Publicatiedatum: