AMA: Oostenrijkse appelvoorraden zo'n 7% kleiner dan vorig jaar

Kleinere appeloogsten, verlate opslag en kleine formaten

Met de komst van de winterse temperaturen heeft de interesse van de Oostenrijkse consumenten zich richting citrus verplaatst. De appelhandel verliep in november dan ook bijpassend. De algemene prijs voor conventionele handappelen, verpakt in gebruikelijke verpakkingsgroottes, kon met 0,99 euro per kg een goede stijging van 14% ten opzichte van de voorgaande maand bereiken, aldus de informatie in het meest recente AMA-rapport. 

Zwakke oogsten, verlate opslag en kleine formaten van de appeloogst zorgden ervoor dat de AMA-appelvoorraden (biologisch & conventioneel) op peildatum 1 november 78.100 ton bedroegen. Dit betekent een daling van 7% ten opzichte van het niveau van vorig jaar. Wat betreft de opnieuw beneden gemiddelde oogst en de aantrekkelijke Oostenrijkse vergoeding zal er buiten de al afgesloten programma's ook na de jaarwisseling geen grote exportinteresse bestaan.


Handappelen, conventioneel en biologisch, klasse I+II uit professionele teelt, per ras in %

Oostenrijkse worteloogst op hetzelfde goede niveau als vorig jaar
De hoofdoogst van wortelen voor de opslag kwam, na onderbrekingen door het weer, in de loop van november ten einde. Met 117.500 ton lag deze oogst op een goed niveau, vergelijkbaar met het voorgaande jaar en 14% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. De telersprijzen voor wortelen uit Niederösterreich bleven met 42,50 euro per 100 kg ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand, en daarmee circa 10% onder het niveau van het voorgaande jaar. Gezien de stijgende teeltkosten kon er tegen het einde van de maand wel een lichte prijsaanpassing doorgevoerd worden.

Rijkelijke uienoogst, ook op Europees niveau
De Oostenrijkse oogst van consumptie-uien mag zich dit jaar ronduit laten zien. Met 168.655 ton rangeert de uienoogst 9% boven het niveau van vorig jaar en 14% boven het vijfjarig gemiddelde. De telersprijzen in Niederösterreich voor uien, los en gesorteerd, stagneerden in november ondertussen op het niveau van de voorgaande maand met 17,50 euro per 100 kg. Ook de Europese oogstprognoses gaan uit van een grote oogst, die volgens voorlopige ramingen met 7,4 miljoen ton 10% hoger uit zal vallen dan vorig jaar. Het ziet er echter niet overal in Europa rooskleurig uit. Beperkte oogsten in Zuidoost-Europa zouden ook voor Oostenrijkse handelaren verhoogde afzetkansen kunnen genereren. Er is voldoende verkoopbaar aanbod voorhanden.

Bron: AMA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven