José López, Citricom (Spanje):

"Het mandarijnenras Valley Gold haalt een packout van 95%"

Nog een paar weken en dan wordt de Valley Gold mandarijn weer geoogst in Spanje. Dit beschermde ras bereikt in de maand januari zijn optimale Brix-waarde, kleur en maat, net nadat de vrije variëteiten zoals Clemenules en Clemenvilla van de markt verdwijnen en vóór de komst van andere beschermde rassen zoals Nadorcott of Tango.

"Het is een variëteit die recentelijk in Spanje is aangeplant en die dus nog volop in ontwikkeling en uitbreiding is. Op de nog jonge aanplanten in de Valenciaanse Gemeenschap en in de provincie Tarragona zal dit jaar naar verwachting 85.000 kilo fruit worden geplukt", zegt José López, verkoopmanager voor de Spaanse markt bij Citricom, de veredelaar van het ras.

"De optimale oogstperiode is de maand januari, wanneer het fruit een Brix rond de 13,5 graden en een zuurgraad van 1,1-1,2 bereikt en ook uitwendig tot volle rijpheid komt met een intens oranje kleur die naar rood neigt. Het ras komt dus op de markt piepen voordat de bekende clubrassen doorbreken en wanneer de aanvoer van Clemenules sterk vermindert. Het afzetvenster is met andere woorden heel interessant", geeft José López aan.

"Voor de eerste volumes mikken we op 55 à 60 cent voor de teler, maar de plant- en teeltkosten zijn vrij laag in vergelijking met andere rassen. Gezien de groeiende belangstelling voor dit ras door teelt- en afzetbedrijven verwachten we dat de prijzen op middellange termijn zullen stijgen."

Een Valenciaanse teler uit de regio Picassent besloot 3 jaar geleden een hectare van dit ras aan te planten via enting. Vorig jaar oogstte hij 22 ton en dit jaar raamt hij de opbrengst op zo'n 35 ton. "We hopen de komende seizoenen 65-70 ton te bereiken, aangezien het een zeer productief ras is dat geen off-jaar kent", zegt de teler.

"Er zitten nauwelijks pitjes in de mandarijnen, terwijl er op de percelen in de buurt wel veel rassen met pit staan. De maatvoering is heel homogeen en de kleuring zie je dag na dag vorderen richting een roodachtig oranje. De packout van deze variëteit benadert de 95% en het komt zelden voor dat je windschade ziet aan de schil", benadrukt hij.

Volgens deze teler hangt het meeste fruit ook in trossen aan de buitenzijde van het bladerdak zodat de mandarijnen heel makkelijk te plukken zijn. Eén oogstronde volstaat om al het fruit binnen te halen.

"Er zijn al verschillende pakstations die interesse hebben getoond in mijn perceel, want zowel de interne als externe kwaliteit is uitstekend. Verder is dit ras perfect geschikt om met blad op de markt te brengen, want door het contrast tussen het roodachtig oranje van het fruit en het donkergroen van de bladeren is deze mandarijn esthetisch gezien een premium product", stelt de teler.

Volgens José López is Valley Gold gemakkelijk te pellen, maar is de schil tegelijkertijd zeer goed bestand tegen windschade. "Het ras kan het lang uithouden in de boom en is ook resistent tegen de alternaria-schimmel, dus in jaren van overvloedige regen zullen we niet af te rekenen hebben met dit soort problemen."

"Een van de principes van Citricom voor de ontwikkeling van Valley Gold in Spanje is de vrije afzet. Met andere woorden, het is de teler zelf die beslist aan wie en wanneer hij de opbrengst verkoopt. Vanuit Citricom proberen we de telers verschillende alternatieven te bieden voor de afzet van het fruit, maar de teler heeft het laatste woord", besluit José López.

Voor meer informatie:
José López Pérez
Citricom
+34 627797358
jlopez@citricom.eu 
www.citricom.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven