Kobus Bothma - Capespan Namibia

Pluktempo middellate Namibische druivenrassen loopt weer op, net zoals de temperatuur

"De druivenoogst is bij lage temperaturen van start gegaan, maar nu ziet het ernaar uit dat het kwik zal stijgen in Aussenkehr Valley," zegt Kobus Bothma, directeur van Capespan Namibia. 

"Bij hogere temperaturen kunnen we meer druiven in een korter tijdsbestek plukken." Hij merkt op dat het seizoen wat achterloopt op het gebruikelijke schema. Capespan Namibia verpakt momenteel de rassen Sweet Globe en de roodkleurige Sweet Celebration. "Het is een fraaie oogst met schoon fruit en een goed gewicht. Het verpakken verloopt daardoor ook vlot."

De komende twee weken verpakt Capespan Namibia middellate pitloze witte Sweet Globe-druiven (foto's: Capespan Namibia)

De komende twee weken worden deze twee rassen verpakt, waarna het de beurt is aan Melody, Jack's Salute, Crimson en Thompson.
De druiven van het bedrijf zijn voornamelijk bestemd voor het VK en de EU. Ongeveer 10% wordt naar het Verre Oosten geëxporteerd. 
Namibische druiven hebben nog geen toegang tot de Chinese markt. "We hopen dat hier snel verandering in komt, want we hebben deze markt echt nodig."

Klanten vragen vaker om voorverpakte druiven
“De vraag naar druiven is gemiddeld tot goed. Klanten vragen vaker om voorverpakte druiven, vandaar dat we veel meer fruit in punnets verpakken, zowel in topseal- als clamshell-verpakkingen. Dit is een gevolg van de Covid-pandemie. Mensen kopen liever geen onverpakt fruit en winkels zijn ook huiverig om fruit los uit te stallen, wat begrijpelijk is."

Hij merkt op dat het tekort aan arbeidskrachten in het VK er eveneens aan bijdraagt dat er meer fruit op het bedrijf zelf moet worden verpakt.
Het in punnets verpakken vergt iets meer tijd dan in bulk verpakken, maar dankzij een lijn met een top control-weegschaal kan dit zeer snel worden gedaan, met een capaciteit tot wel 18.000 punnets per uur. 

Middellate pitloze rode Timco-druiven (Sheegene 13) in een boomgaard in Namibië

Bedrijf heeft het ideale vroege witte druivenras nog niet gevonden 
Meer dan twee derde, ofwel 12 van de 18, druivenrassen die door Capspan Namibia worden geteeld zijn nieuwe rassen. "Iedereen is nog altijd op zoek naar een vroeg wit ras en we testen alle witte rassen die in aanmerking komen voor dit gebied. We zouden onze oude vroege rassen graag vervangen. We zijn op zoek naar een ras van hoge kwaliteit dat hoge opbrengsten geeft en weinig arbeid en input vereist en dat uiteraard ook in trek is op de markt. We hebben het ideale witte ras nog niet gevonden, maar ik verwacht dat dit ons de komende twee jaar zal gaan lukken."

Hij vertelt dat het seizoen tot nu toe goed verlopen is. "Het is geen recordseizoen in termen van opbrengsten, maar wel een bovengemiddeld seizoen. Bovendien zijn we erg tevreden over de hoge kwaliteit. De kou heeft ons wat vertraging opgeleverd, maar daarin zal snel verandering komen nu er warmer weer in aantocht is."

Voor meer informatie: 
Kobus Bothma
Capespan Namibia
Tel: +264 63 297 570
kobus@csnam.co.na
www.capespan.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven