Grahame Osler - Denmar Estates

Zuid-Afrikaanse aspergeteler ontwikkelt nieuw gedroogd product

Een aspergeteler heeft een gedroogd aspergeproduct ontwikkeld om de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. "Het is schrikbarend dat we in een jaar tijd ongeveer 30 ton asperges weg moeten gooien, omdat ze worden beschouwd als 'afval' of onverkoopbaar zijn, omdat ze niet aan de retailspecificaties voldoen," begint Grahame Osler, sales- en marketingmanager bij Denmar Estates, dat in het oosten van Free State asperges teelt onder de merknaam Denbi, en één van de weinige aspergeteeltbedrijven in Zuid-Afrika is. 

"We hebben vele proeven gedaan in samenwerking met de Cape Peninsula University of Technology en het is ons gelukt om met succes asperges te drogen en verwerken tot een fijn poeder. Dit poeder kan tot wel 12 maanden worden bewaard en beschikt over een uitstekend smaak- en voedingsprofiel. Vanuit nutritioneel oogpunt is de waarde van dit product alsnog zeer hoog."

Gedroogd aspergepoeder zou gebruikt kunnen worden als ingrediënt in smoothies of als smaakmaker in soepen. Grahame merkt op dat het product waarschijnlijk nog veel meer toepassingen heeft waar hij nog niet aan gedacht heeft. 

Beperkte luchtvracht veroorzaakt tekort aan importasperges
"Op dit punt hebben we de piekproductie in oktober achter de rug en herstellen we van de productiedaling in november. We bereiden ons voor op de handel in de aanloop naar de feestdagen. Om de retail in deze periode te kunnen bedienen, zijn we van plan om asperges te importeren om de lagere aanvoer van lokaal product in de periode november-december te ondersteunen."

Tijdens de eerste harde lockdown zag het bedrijf de vraag afzwakken. Deze winter was de beschikbaarheid bovendien veel lager vanwege de importbeperkingen. "De inconsistente aanvoer van product heeft zijn weerslag op de vraag. De importprijzen zijn omhoog geschoten en de luchtvrachttarieven zijn abnormaal hoog. Dit heeft gevolgen gehad voor de retailprijs en de vraag."

Een aspergeveld in het oosten van Free State

"Nu wachten we geduldig de lokale oogst af, zodat we nog voor Kerst grotere aantallen lokaal geteelde asperges kunnen leveren."

Hij merkt op dat het bedrijf van plan was om witte asperges voor de Zuid-Afrikaanse markt te importeren, maar dat partners in Midden- en Zuid-Amerika te maken hebben met een tegenvallende productie van witte asperges. "We importeren ook paarse asperges, die we lokaal niet telen. We hebben echter gemerkt dat de beschikbaarheid van paarse asperges wereldwijd erg beperkt is, waardoor het ons niet is gelukt deze te importeren."

De beperking van de luchtvaart vormt eveneens een uitdaging voor de import, aangezien zendingen niet kunnen landen. Dit heeft geleid tot het ontstaan van tekorten in de retail. Denwar Estates heeft zelf dit seizoen geen asperges geëxporteerd. 

Goed teeltseizoen voor asperges
"We hebben ons uitsluitend op groene asperges gericht bij de voorbereiding van het lokale teeltseizoen. De vraag naar witte asperges is erg zwak in Zuid-Afrika in vergelijking met de vraag naar groene asperges. We hebben de lokale teelt van witte asperges dan ook niet voorbereid. Het lokale teeltseizoen van witte asperges is zeer kort, maar het seizoen van groene asperges kunnen we wel verlengen, wat de teelt van groene asperges stukken winstgevender maakt," legt hij uit. 

Hij laat weten dat het een goed teeltseizoen was voor asperges. "Al onze bedrijven, dus ook die van onze partner-telers van de jonge  VKB-coöperaties, hebben goed gepresteerd. Het seizoen ging ongeveer een week later van start, maar vanwege het warme voorjaarsweer beleefde het seizoen haar piek een week eerder dan gebruikelijk, in de laatste week van september en de eerste week van oktober. Het was over het algemeen een goed seizoen, met voldoende neerslag en zonuren en niet teveel wind. We merken dat we momenteel te maken hebben met een neerslagpatroon met veel regen dat wordt veroorzaakt door La Niña, waardoor de productie vertraagt."

Voor meer informatie: 
Grahame Osler
Denmar Estates
Tel: +27 83 632 7230
grahame.osler@denmarestates.co.za
denbi.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven