Geobsedeerd zijn door eten is niet per se erg. We kunnen tenslotte niet zonder voedsel. Een gezonde interesse in eten is dus heel normaal, maar er zijn ook momenten waarop die belangstelling ronduit bizar wordt.
Denk bijvoorbeeld aan het Aardappelmuseum in de Amerikaanse staat Idaho. De aardappel is vast en zeker een nobel product en een nuttig voedselproduct, maar is het zo boeiend om er een heel museum aan te wijden? Dan is er ook nog het Museum voor Walgelijk Voedsel in Zweden, waar je de geneugten van geroosterde cavia's, kaas gemaakt met maden en met poep doordrenkte wijn kan zien, ruiken én proeven. Dat is pas bizar…
En dan zijn er nog de voedselproducten die het echt waard zijn om in de schijnwerpers te staan, zoals bijvoorbeeld frites. In Brugge kun je het Frietmuseum bezoeken en een karrenvracht aan kennis opdoen over deze knapperige plakjes perfectie.
Boordevol feiten en vreemde uitvindingen
Volgens Thrillist, een website die info deelt over eten, drinken, reizen en entertainment, is het Frietmuseum gevestigd in het oudste gebouw van Brugge (gebouwd in 1399) en wordt de wereld van frites er ingedeeld in 3 thema’s over 2 verdiepingen: de aardappel, de betekenis van frites in het moderne leven en een proeverij van frietrecepten.
Vice, een digitaal nieuwsplatform, meldt dat het museum wordt opgeluisterd met foto's, stripverhalen, enorme sculpturen gewijd aan frites en attracties zoals een babymobiel of muziekinstrumenten gemaakt van aardappelen. En je vindt er uiteraard ook info over de Nationale Orde van de Gulden Puntzak: wie tot Ridder van de orde wordt geslagen, rekent zich bij het kransje van de frituristen aan wie de hoogst mogelijke onderscheiding in het Belgische friteslandschap te beurt is gevallen.
Hoewel velen denken dat frites – French fries in het Amerikaans Engels – uit Frankrijk afkomstig zijn, meldt BBC Travel dat kleine buur België met de eer gaat lopen. Het verhaal gaat dat de Belgen in een ijskoude winter van 1680 geen vis konden vangen, dus namen ze hun toevlucht tot het bakken van aardappelen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten in Franstalige delen van België aankwamen, noemden ze de gebakken aardappelen French fries.