Grapefruit: Stabiele factor in fruitassortiment

Grapefruit, inclusief de nauw verwante pomolo, is een wat onopvallend product. En dan wel in de zin dat er ogenschijnlijk niet zoveel beweging in zit en daarom weinig in de belangstelling staat. Wereldwijd groeit de productie sterk, maar de grensoverschrijdende handel is al jaren redelijk stabiel van omvang. Onderliggend is er wel wat veranderd. De export vanuit de Verenigde Staten is sterk gedaald, maar daar staat een forse groei van de export vanuit China tegenover.

De grote productiegroei is dan ook voornamelijk toe te schrijven aan de groei in China. Volgens de FAO is de productie van vooral Chinese pomelo’s gegroeid van nog geen 0,2 miljoen ton rond de eeuwwisseling naar bijna 5 miljoen ton. In diezelfde periode daalde de productie in de Verenigde Staten van 2,5 naar 0,5 miljoen ton. Na China is Vietnam inmiddels de tweede grapefruit (pomelo) producent met 0,8 miljoen ton. Dan volgen Mexico (0,5 miljoen ton) en Zuid- Afrika (0,4), aldus Jan Kees Boon van Fruit & Vegetable Facts.

Zuid-Afrika de belangrijkste exporteur
Zuid-Afrika is ’s werelds grootste grapefruitexporteur met jaarlijks een export van rond de 0,25 miljoen ton. Turkije en China zijn de andere grote exportlanden. Nederland komt op de vierde plaats. Vanzelf-sprekend gaat het hierbij om re-export. Andere middelgrote “echte” exportlanden zijn Israël, Spanje en de Verenigde Staten.
Nederland is wereldwijd het belangrijkste importland. De laatste jaren gaat het steeds om een kleine 200.000 ton. Dat is wel meer dan tien jaar terug, maar het verschil is niet al te groot. Andere importlanden zijn: Rusland (100 tot 150.000 ton), China (60 tot 80.000 ton), Frankrijk (70.000), Japan (60 tot 70.000), Duitsland (50 tot 60.000), Polen (50 tot 60.000) en Oekraïne (30 tot 40.000).

Nederland importeert sinds dit jaar meeste uit China
In het afgelopen importseizoen dat loopt van oktober 2020 t/m september 2021 importeerde Nederland 180.000 ton. Dat is wat minder dan in de voorgaande seizoenen. China is de belangrijkste
leverancier met in het afgelopen seizoen een hoeveelheid van 77.000 ton. Dat is ongeveer even veel als de drie voorgaande seizoenen. Zuid-Afrika is de nummer twee met in het afgelopen seizoen een
hoeveelheid van 67.00 ton. Die hoeveelheid verschilt niet heel sterk van die in drie seizoenen ervoor. De seizoenen van de beide grote leveranciers overlappen elkaar nauwelijks. Alleen in september zijn
beide aan de markt, maar verder levert China van oktober t/m begin februari en Zuid-Afrikaanse grapefruit komt in Nederland aan van mei tot begin september. Naast de beide grote leveranciers importeert Nederland ook grapefruit uit de Verenigde Staten, Israël, Turkije, Spanje, Zimbabwe en Swaziland.

Veel export Zuid-Afrika naar China
Wereldwijd is Zuid-Afrika de belangrijkste exporteur. Dit jaar is de andere grote exporteur China de belangrijkste afnemer van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is in andere maanden aan de markt dan China. Tot
dit jaar was Nederland de belangrijkste afnemer van Zuid-Afrikaanse grapefruit. Op afstand volgen een aantal landen met enkele tienduizenden tonnen, dit zijn: Japan, Rusland en Hong Kong.

Turkije exporteert veel naar Oost-Europese landen
Turkije is ook een grote exporteur. De belangrijkste afnemer is Rusland, op enige afstand gevolgd door Oekraïne, Polen, Roemenië en Bulgarije. Voor China, de andere grote exporteur, is Nederland veruit de belangrijkste afnemer van grapefruit (pomelo’s). Op afstand volgen Oekraïne en Roemenië. Opvallend is de grote daling van de export naar Rusland. Tot de middelgrote exportlanden kunnen Israël, Spanje en de Verenigde Staten genoemd worden. Voor Israël zijn Frankrijk en Japan de belangrijkste afnemers. Voor Spanje zijn dat Duitsland en Frankrijk. De Verenigde Staten leveren vooral aan Canada, Japan en Korea.

Klik hier voor het volledige document

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
fruitvegfacts@gmail.com 
www.fruitandvegetablefacts.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven