"Welk ander beroep in Frankrijk wordt om de vijf dagen gecontroleerd?"

Ontevreden Franse telers protesteren in de straten van Parijs

Dinsdag 14 december demonstreerden zo'n 300 Franse telers in Parijs voor het gebouw van de Raad van State naar aanleiding van het verzoek van de Raad aan de regering om de regels aan te scherpen die de afstanden vastleggen voor de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat hierbij om de oevers van rivieren waar geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden en waar de Raad van State een corridor van 5 meter breed wil toepassen. De telers klagen over het enorme areaal dat ze onbebouwd zullen moeten laten.

Ze hekelen de voortdurende druk van milieuactivisten die volgens hen niet langer toelaatbaar is. Ze voelen zich gestigmatiseerd door de samenleving die hen ziet als vervuilers door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, ondanks de strenge regels waaraan ze moeten voldoen, die veel veeleisender zijn dan in de rest van de wereld. De periode van de lockdowns, toen de maatschappij hen zag als helden die voedsel op tafel brachten, lijkt een lang vervlogen tijd.

De telers klagen ook over het vele papierwerk en de buitensporige controle waarin het toekomstige GLB voorziet. Ze wijzen erop dat ze elke vijf dagen per satelliet zullen worden gecontroleerd en dus vragen ze zich af: welk ander beroep in Frankrijk wordt om de vijf dagen gecontroleerd?

Bij de demonstratie verbrandden de telers stro voor de Raad van State. Er werden 73 personen gearresteerd die met een politiebus naar een politiebureau werden vervoerd. Er was immers geen toestemming verleend voor de protestactie en de groep weigerde uiteen te gaan toen de ordediensten dat eisten.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven