"Waar belanden de 50 ton Spaanse truffels die jaarlijks naar Frankrijk gaan?"

Afgelopen zaterdag zond de Spaanse televisiezender La Sexta opnieuw een aflevering uit van het programma Equipo de Investigación (Onderzoeksteam) van 2018 dat dieper inging op de truffelhandel in Frankrijk. De hoofdvraag was waar de 50 ton Spaanse truffels belanden die jaarlijks naar Frankrijk gaan.

Het onderzoeksteam sprak met een handelaar die beweerde dat op een bepaalde gerenommeerde Franse markt soms Spaanse truffels worden ingekocht "om de voorraad aan te vullen". "Het probleem is dat het moeilijk te controleren valt of Franse telers Spaanse truffels kopen voordat ze het product op de markt brengen. Ze kunnen je gemakkelijk doen geloven dat het aangeboden product van hun eigen percelen komt. Ze kunnen mij inderdaad Spaanse truffel verkopen als ware het Frans product zonder dat ik me daar bewust van ben", zei hij aan het onderzoeksteam.

Op een markt in de gemeente Sarrión, in de Spaanse provincie Teruel, ontmoette het programma de Franse handelaar Pierre-Jean Pebeyre, die het onderzoeksteam uitnodigde om zijn faciliteiten in Frankrijk te bezoeken.

Hij gaf zelf toe dat hij af en toe truffels koopt in Teruel en ze vervolgens in Frankrijk verkoopt. Zijn klanten weten niet per se waar de truffels vandaan komen. "Op mijn facturen vermeld ik dat het truffels van Europese oorsprong zijn", antwoordde hij.

Het onderzoeksteam zag daarop een van verpakkingen waar 'product van Frankrijk' op stond. Het antwoord van de handelaar was: "Het is niet de truffel die in Frankrijk wordt geteeld, het is de verpakking die in Frankrijk wordt gemaakt."

Het programma kon natrekken dat 80% van de zwarte truffels die in Teruel worden verzameld in Frankrijk terechtkomen, waar de verkoopprijs kan oplopen tot € 1.300 per kilo.

Klik hier om het programma nog een keer te zien (in het Spaans).

Bron: lasexta.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven