Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijgende kosten spelbreker voor Belgische telers

Ongunstig weer heeft in 2021 de opbrengst van onder meer de peren- en tomatenteelt in Belgiƫ gedrukt. Ondertussen stijgen de kosten voor zowel energie als meststoffen. Dat deelt Statbel, het Belgische statistiekbureau, in een bericht bij de eerste ramingen van het inkomen van land- en tuinbouwers voor het jaar 2021 die aan de Europese Commissie (Eurostat) zijn gecommuniceerd.

Statbel schat dat de productiewaarde van de agri-sector in 2021 met 9,0% zal stijgen, terwijl het intermediair verbruik met 15,4% zou moeten toenemen. Deze kostenstijging zou resulteren in een daling van de netto toegevoegde waarde van de landbouw. Rekening houdend met de uitgaven voor de bezoldiging van arbeidskrachten en de overdrachten van de overheid (belastingen en subsidies die niet rechtstreeks verband houden met de productie), zou het inkomen uit de productiefactoren met 7,2% dalen.

Energieprijzen
De stijging van het intermediair verbruik is grotendeels toe te schrijven aan de evolutie van de prijzen van de productiemiddelen. Terwijl de energieprijzen vorig jaar zijn gedaald, hebben ze dat dit jaar meer dan goedgemaakt. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het verbruik van brandstoffen, maar ook voor de prijs van meststoffen (gas is een essentieel element bij de vervaardiging van stikstofhoudende meststoffen).

Sommige industriƫle vestigingen hebben, gezien de stijgende productiekosten, de productie van deze meststoffen opgeschort, waardoor de prijzen verder zijn gestegen en het risico op tekorten is toegenomen. De jaarlijkse prijzen voor meststoffen zullen naar schatting 1,5 keer hoger liggen dan vorig jaar.

Prijsstijging tomaat
In de tuinbouw waren de oogsten succesvol voor aardbeien, bessen en appelen. Daarentegen daalt de productie van peren, net als elders in Europa. De vorst in april en de regenachtige zomer hebben de productie doen afnemen. Verwacht wordt dat de huidige afzetprijzen deze verliezen zullen compenseren. De waarde van de fruitproductie zou met 32,6% stijgen. Die van groenten zou slechts met 2,4% toenemen ten opzichte van 2020 met een daling van het productievolume, vooral van tomaten, en een prijsstijging van 6,8%.

Bron: Statbel