Als gevolg van prijsdaling

Oekraïne ziet export blauwe bessen fors toenemen

In 2021 groeide de export van Oekraïnese blauwe bessen met 65% in aantallen ten opzichte van 2020. De export van blauwe bessen lag echter wel 18% lager dan in 2019, toen er sprake was van een exportrecord. De neerwaartse trend in blauwe bessenprijzen is ongunstig voor exporteurs in Oekraïne. De exportprijs van blauwe bessen was in 2021 gemiddeld 9% lager dan in 2020. 

Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN: "We moeten erkennen dat de structuur van de Oekraïense blauwe bessenexport is verslechterd. Als gevolg van haar geografische ligging is dit land eerder geneigd haar fruit naar Polen en Belarus te exporteren in plaats van het rechtstreeks naar andere markten te exporteren. Poolse handelaren exporteren de blauwe bessen vervolgens naar overige EU-landen, waarmee ze extra geld verdienen."

"Belarus exporteert de Oekraïense blauwe bessen op haar beurt weer naar de Russische markt. Deze twee markten zijn samen goed voor 65% van de totale export van Oekraïense blauwe bessen. De derde grootste importeur van Oekraïense blauwe bessen is Nederland, dat ook een belangrijke tussenhandelaar is. Men kan dus stellen dat ruim 70% van de blauwe bessen uit Oekraïne naar doorvoerlanden werd geëxporteerd en slechts een derde naar consumentenmarkten."

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven