Een analyse van het acute tekort aan aardappelen in Rusland

De situatie op de aardappelmarkt in Oost-Europa, en in het bijzonder in Rusland, kent een dynamisch verloop. De laatste dagen is de kans op een acuut aardappeltekort in Rusland gegroeid, met name als gevolg van de besluiten die Belarus en Kazachstan hebben genomen en de omstandigheden in Egypte en Oezbekistan. 

Russische supermarktketens beginnen nu met het plaatsen van orders voor Egyptische aardappelen. Volgens exporteurs van Egyptische aardappelen vragen retailers om recordhoeveelheden van tot wel 50.000 ton. Egypte beschikt echter niet over voldoende voorraden om in deze enorme vraag te kunnen voorzien. Een tweede probleem is de prijs van Egyptische aardappelen, die exclusief haventoeslagen en importheffing rond de €532 per ton bedragen. Dit is 50% duurder dan de huidige aardappelprijs op de binnenlandse Russische markt, die al een recordniveau heeft bereikt. 

Wat betreft de import van aardappelen uit Iran kan worden gezegd dat dit land ook aardappelen naar Oezbekistan en andere landen exporteert. Haar aardappelvoorraden verminderen in hoog tempo, terwijl de prijzen stijgen. Iran zal daarom niet in staat zijn om het aardappeltekort in Rusland geheel te dekken, zelfs niet wanneer de aardappelproductie in het voorjaar weer toeneemt. 

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven