Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project Eat:Fresh moet de oogstopbrengsten van Tanzaniaanse telers verhogen

De SDG Partnerschapfaciliteit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidieert het project Eat:Fresh. Het klimaat in de Zuid-Tanzaniaanse regio's Iringa en Njombe is perfect voor het kweken van sperziebonen, peultjes en avocado's. Toch zijn de oogstopbrengsten relatief laag en kunnen telers hun groenten moeilijk exporteren. 

Eat:Fresh is een samenwerking tussen 2.240 kleinschalige telers en verschillende bedrijven en organisaties in Tanzania. Het project investeert onder andere in organisch gecertificeerde mest. Die verbetert de bodem en verhoogt de opbrengst van de oogst. Daarnaast zorgt Eat:Fresh voor gekoelde opslagfaciliteiten en een goede agrologistiek. Daardoor zijn groenten langer houdbaar en geschikt voor de export.

Training en FRESH-hubs
De verschillende partnerorganisaties onderhouden nauw contact met de telers over de kwantiteit en de timing van de levering. De oogst wordt met koelvrachtwagens opgehaald, opgeslagen in de nieuwe koelcellen en voorbereid voor export. ''Dit hele proces is tijdkritisch. In een korte periode moet alles kloppen: afstemming met boeren, organiseren van de logistiek, en distributie naar afnemers in internationale markten'', vertelt Gajadin.

Naast het verbeteren van bodem, opslag en vervoer, ontwikkelde Eat:Fresh een trainingsprogramma voor boerenorganisaties: de Agriculture and Marketing Cooperative Organizations (AMCOS). Verschillende organisaties geven trainingen in ondernemerschap, boekhouden, duurzaam bodembeheer en goede landbouwpraktijken. In zogenaamde fresh-hubs ontmoeten telers, verwerkers en overheden elkaar. Hier krijgen ze naast trainingen ook demonstraties in nieuwe technieken en advies.

Winst voor de hele gemeenschap
Gajadin noemt Eat:Fresh een succes. ''Kleinschalige telers genereren meer inkomsten en de werkgelegenheid neemt toe. Ons werk werpt letterlijk vruchten af. De oogst neemt gemiddeld met 20 procent toe, de oogstverliezen verminderen met 25 procent en de bodem is verbeterd. Dit is niet alleen goed voor de telers, maar voor de hele gemeenschap. Als we ook nog toegang krijgen tot internationale markten profiteert heel Tanzania.''

De volgende bedrijven en organisaties werken samen in Eat:Fresh : TechForce Projects BV, GBRI Business Solutions, Stichting Agriterra en Guavay.

Bron: www.agroberichtenbuitenland.nl 

Publicatiedatum: