Sertac Uralkaya, Uralkaya Groothandel, over het Egyptische citrusseizoen:

"Oorsprong is niet doorslaggevend in de citrushandel, smaak wel"

Het Egyptische citrusseizoen komt nu langzaam maar zeker op gang. De eerste Valencia-sinaasappelen uit het Noord-Afrikaanse land zijn deze week ook op de Keulse groothandelsmarkt aangekomen - onder meer bij het familiebedrijf Uralkaya. Wij spraken met Sertac Uralkaya aan het begin van het seizoen over de verkoop en de algemene stemming op de groothandelsmarkt.

"Wij halen zowel sap- als handsinaasappelen uit Egypte," zegt Uralkaya. "Parallel met de Spaanse goederen bieden wij in deze tijd van het jaar Egyptische producten aan, die gewoonlijk ietwat goedkoper zijn. Voor de meeste klanten is echter niet de herkomst doorslaggevend, maar veeleer de smaak en de kwaliteit van het fruit."


Sertac Uralkaya samen met zijn vader, de oprichter van het familiebedrijf, tijdens het bezoek van Freshplaza aan de groothandelsmarkt in 2019.

Onzekerheid buiten de voorzieningsketen
Zoals voor bijna alle artikelen geldt, zegt Uralkaya dat er tijdens de pandemie altijd sprake is van vertragingen in de aanvoer en tekorten aan goederen. "Er is veel onzekerheid, zowel bij ons handelaars als aan de productiezijde. De telers weten niet hoeveel ze moeten oogsten omdat ze bang zijn dat ze de hoeveelheden later niet meer kwijt kunnen bij gebrek aan vraag. Vroeger was het mogelijk om alles tot op zekere hoogte te plannen, maar onder de huidige omstandigheden is dat bijna onmogelijk."


Egyptische Valencia sinaasappelen van het merk Naba

Toch zijn er nog steeds bepaalde artikelen die goed worden onthaald door de kopers. Uralkaya noemt rijpe avocado's als voorbeeld. "Wij verhandelen zowel Colombiaanse als Peruviaanse avocado's, afhankelijk van de beschikbaarheid, en wij zien een constante vraag, 12 maanden per jaar. Je merkt nu al dat avocado steeds meer trendy wordt als vleesvervanger."


Er is een constante vraag naar rijpe avocado's.

Merkbare daling van de verkoop
Ondanks de verliezen doet het centrum voor verse producten in Keulen het zo goed als het kan. "Natuurlijk hadden ook wij verkoopverliezen. Niet alleen in de levensmiddelensector, maar ook in de wekelijkse markthandel is de verkoop merkbaar gedaald. Maar aangezien wij een breed scala aan klanten hebben, blijft de daling van de verkoop redelijk binnen de perken."

Voor meer informatie:
Uralkaya Gemüse & Obst Großhandel 
Sertac Uralkaya
Marktstr. 10
50968 Köln (Großmarkt), Duitsland
+49 163 3597508
uralkaya@hotmail.de  
www.uralkaya.de     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven