Dragonfruit uit Nicaragua en okra uit Honduras verwelkomd op Europese markt

De afgelopen anderhalf jaar hadden de teelt en export van AGF uit landen in Midden-Amerika te lijden onder verschillende problemen. Orkanen, overstromingen en periodes van droogte veroorzaakten schade aan verschillende gewassen en zorgden ervoor dat oogsten vertraging opliepen. Vervolgens brak de Covid-19-pandemie uit, waardoor de mogelijkheden voor luchtvrachtverlading afnamen, er een tekort aan zeecontainers ontstond en de tarieven voor zowel lucht- als zeevracht dramatisch stegen. 

“Voor Nicaraguaans rood dragonfruit en wortelgewassen, Hondurese okra, zoete aardappelen en oosterse groenten leidde dit alles tot een daling van de opbrengsten en export in 2020 en 2021. Toch blijven telers overal ter wereld optimistisch en hopen ze dat de nieuwe oogst beter en winstgevender zal zijn," zegt Piet Schotel, extern sector expert bij het CBI. Hij bezocht de afgelopen weken een aantal teeltbedrijven in Nicaragua en Honduras. De bedrijven die hij een bezoek bracht, nemen deel aan het export coachingprogramma voor Midden-Amerika van het CBI. Collega Arno van der Made bezocht deelnemers van het programma in Guatemala, Costa Rica en Panama. 

Schotel: "Het was geweldig om de sfeer onder de diverse deelnemers te proeven. De weersverbetering van de afgelopen tijd en de stabilisering van de vrachttarieven dragen in combinatie met de toenemende vraag uit Europa bij aan een positieve stemming. De deelnemende bedrijven werden de voorbije drie jaar getraind en gecoacht door het CBI en namen in 2020 deel aan Fruit Logistica. In het laatste jaar vond de coaching noodgedwongen via internet plaats, hoewel dit ook prima is verlopen."

Alle deelnemers zijn GlobalGAP-gecertificeerd en dankzij een online Corporate Social Responsibility-training voorbereid om aan de noodzakelijke eisen van social compliance-certificaten te voldoen. 

"We bezochten bedrijven in Honduras. Agricola Antar, Campo Verde en Ginger Export telen okra en oosterse groenten. Zoals de naam doet vermoeden houdt Ginger Export zich eveneens bezig met de teelt van biologische gember. Proveco en Del Valle telen zoete aardappelen. Er worden wit- en oranjevlezige zoete aardappelen geteeld en er wordt geëxperimenteerd met de teelt van rassen met paars vruchtvlees. Een deel van de productie van Del Valle is biologisch gecertificeerd," legt Schotel uit. 

“In Nicaragua teelt Burke Agro biologisch gecertificeerd rood dragonfruit. Dit product ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar is daarbij erg smakelijk en voedzaam. Het moederbedrijf Sol Organico produceert diepgevroren sappen en pulp van dragonfruit, geel passiefruit, bananen en andere exotische fruitsoorten. Fruvex, in Nicaragua, teelt en exporteert wortel- en knolgewassen, waaronder cassave, malanga, eddo etc. De consumptie van deze basisgewassen neemt steeds verder toe in Europa."

"De bedrijven waren uitgenodigd om in februari deel te nemen aan Fruit Logistica in Berlijn. Zoals het er nu naar uitziet zal dit april worden. Tegen die tijd zullen de bedrijven staan te popelen om kennis te maken met Europese afnemers," zegt Schotel tot slot. 

Volg een virtuele rondleiding op de bedrijven via CBI Connecting Central America | Facebook. Sommige bedrijven kan men bereiken middels een virtuele B2B -meeting via het CBI B2match platform.

Op de CBI event page is nog meer informatie over de betreffende bedrijven te vinden. 

De bedrijven worden gepromoot door het Centrum tot Bevordering van de Import (CBI) in het kader van het initiatief Connecting Central America. Dit initiatief wordt mede gefinancierd door de EU en gecoördineerd door het Secretariat for Central American Economic Integration (SIECA).

Voor meer informatie: 
Piet Schotel
CBI
Fruit Consultancy Europe
+31 (0)6 53 38 18 97
piet@fruitconsultancy.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven