IFG: "Eerste druiven treffen een sterke markt in China"

"Tot dusver 1,5 mln kartons Peruaanse Sweet Globe-druiven naar China verladen"

Dit jaar ging het druivenseizoen in Peru eind oktober van start. Begin december bereikte het seizoen een piek die naar verwachting tot maart of april zal duren. De eerste druiven werden goed ontvangen op de markten in Guangzhou en Jiangnan en de prijzen zijn stabiel. 

IFG is een veredelaar van premium fruit en beschikt over meer dan 45 druivenrassen. Elk jaar exporteren IFG-gelicentieerde telers in Peru meer dan twee miljoen kartons IFG-druivenrassen naar China en dit aantal blijft groeien. 

Grace Marquez is commercieel manager van IFG voor Peru en Ecuador. Ze vertelt eerst wat over de omstandigheden in het Peruaanse teeltgebied. "De hoge luchtvochtigheid tijdens de bloei vormde dit jaar een uitdaging in het noorden van Peru. Desondanks zien de aantallen Sweet Globe er goed uit. We ramen de opbrengsten op zo'n 5 mln kartons uit het noordelijke teeltgebied en 5 mln kartons uit het zuidelijke teeltgebied, waar de weersomstandigheden normaler waren," voegt Marquez eraan toe. "Vorig jaar exporteerde Peru 8,5 mln kartons (8,2 kilo) IFG-druivenrassen en dit jaar rekenen we op een export van 10 mln kartons, wat 17% meer is dan in 2020."

IFG-licentiehouders in Peru zijn al begonnen met de export van druiven naar China. "Sweet Globe is ons voornaamste exportras, met een export van ongeveer 1,5 mln kartons. Dit ras biedt jaar na jaar een consistent hoge kwaliteit. Onze telers weten hoe ze om moeten gaan met dit ras in de boomgaarden, maar ook na de oogst, waardoor zij een product van uitmuntende kwaliteit kunnen leveren en uitdroging van de stelen tot een minimum kunnen beperken," aldus Marquez. 

De eerste oogst uit Piura heeft de markt in Guangzhou inmiddels bereikt. De vooruitzichten en prijzen zijn goed. "De komende weken zullen ook andere IFG-rassen, zoals Sweet Flavors, Jack's Salute, Cotton Candy en Sweet Sapphire, naar China worden verladen."

Sinds vorig jaar hebben fruithandelaren te maken met diverse uitdagingen, waaronder de trage afzet, hoge transportkosten en langere inklaringsprocedures. Marquez zegt hier het volgende over: "Hoewel de import van fruit in China als gevolg van de Covid-19-pandemie trager verloopt, is het nog altijd een tevredenstellende exportmarkt voor Peruaanse druiven en zijn de prijzen hoger dan in het seizoen 2019-2020," aldus Marquez. "Vorig seizoen verwierf het IFG-druivenras Sweet Globe in China de reputatie van premium product. Dit seizoen kende wat meer logistieke uitdagingen, maar onze licentiehouders hebben geen problemen gemeld."

Op de vraag wat haar verwachtingen voor dit seizoen zijn, antwoordt Marquez het volgende: "Peru staat aan het begin van het seizoen, wat het moeilijk maakt om de marktreactie te voorspellen. Volgens onze licentiehouders is de situatie qua prijzen goed. De eerste druiven treffen tot dusver een sterke markt in China. De vraag vanuit de VS en Europa is ook goed met solide prijzen."

Nu de consumptie toeneemt, zijn Chinese consumenten op zoek naar andere rassen, waarbij vooral de vraag naar premium fruit met goede smaakeigenschappen toeneemt. De IFG-gelicentieerde telers exporteren jaarlijks meer dan 20 verschillende druivenrassen. Wanneer haar gevraagd wordt welk druivenras de voorkeur van de  Chinese consument heeft, antwoordt Marquez dat Sweet Globe het populairste ras is. "We beschouwen dit ras als de 'koningin' onder onze rassen met een consistente kwaliteit en aanvoer, hetgeen gewaardeerd wordt door importeurs en afnemers. Dit ras wordt ook aangevoerd uit Australië, Zuid-Afrika en later in het jaar ook uit Chili, waardoor gaten in de beschikbaarheid kunnen worden gevuld."

IFG, dat in 2001 werd opgericht, is een mondiaal fruitveredelings-bedrijf met het hoofdkwartier in de VS. Het bedrijf wordt internationaal geprezen om haar hoogwaardige GGO-vrije kersen-, druiven- en rozijnenrassen. IFG verstrekt patenten en licenties aan handelaren en telers over de hele wereld en heeft licentiehouders in 15 verschillende landen. Haar fruitrassen worden in meer dan 30 landen vermarkt. 

Voor meer informatie:
Olivia Riley
IFG
mailto:olivia@bastionelevate.com
www.ifg.world


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven