Minder vraag naar Egyptische sinaasappelen

Egypte is door de jaren heen een grote speler geworden op de sinaasappelmarkt. Vorig seizoen begon goed, maar de start van het huidige seizoen lijkt uitdagender. De vraag is niet zo hoog als in 2020 en hogere kosten gooien roet in het eten.

"De start van het Egyptische sinaasappelseizoen is niet zo vlot verlopen als vorig jaar," zegt Gehan El Sherif, exportspecialist bij El Rawan. "De vooruitzichten voor het Egyptische sinaasappelseizoen zijn nog niet heel duidelijk, maar momenteel is er een gebrek aan vraag. Vorig seizoen was het ontzettend druk in deze periode en exporteerden we al naar alle landen in Europa, het Verre Oosten en Afrika. Dit seizoen is de vraag heel anders, aangezien er redelijk wat sinaasappelen op de markt zijn uit concurrerende landen zoals Griekenland, Spanje, Turkije en ook Zuid-Afrika."

"Zoals voor de meeste exporteurs zijn de transportkosten hoog, wat het seizoen er niet makkelijker op maakt," legt El Sherif uit. "Dit sinaasappelseizoen brengt veel uitdagingen met zich mee. Ten eerste zijn er de hoge prijzen voor het transport en die veranderen vaak ook op een heel abrupte manier. Daarnaast zijn de grondstoffen hier in Egypte duurder geworden, zoals voor karton. De prijzen zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Als we daar het gebrek aan vraag bij optellen, lijken de problemen soms wel eindeloos."

Momenteel is de vraag misschien laag, maar El Sherif denkt dat dit zou kunnen veranderen zodra andere sinaasappelen op de markt komen. "Er gloort licht aan de horizon nu we Navel-sinaasappelen naar het Verre Oosten aan het laden zijn. Vorig jaar werd er zo'n 1,8 miljard ton sinaasappelen geëxporteerd uit Egypte. Vele experts zeggen dat we die volumes dit jaar niet zullen halen, maar dat betekent niet dat de sinaasappelen verloren gaan. De binnenlandse afzet is op dit moment bijna meer lonend dan de export. Toch zou dat weer kunnen veranderen wanneer we overgaan op de Valencia sinaasappelen."

"Naast citrus exporteert El Rawan onder meer zoete aardappelen, witte bonen, gele en rode uien, artisjokken, pompoenen, ijsbergsla en broccoli", besluit El Sherif.

Voor meer informatie:
Gehan El Sherif
El Rawan
Tel: +20 109 985 0716
gehanelsherif@rawan.com.eg 
www.rawan.com.eg/en 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven