In het Duitse Dingolfing, Bayern, wordt komkommerwater van Develey ingezet voor het sneeuwruimen van de wegen. In de Develey-fabriek verwerkt men jaarlijks circa 17.000 ton komkommers. Na de bewaring in zoutwater blijft dit komkommerwater achter. Vroeger werd het zoute water via de zuiveringsinstallatie weggegooid, maar voor het tweede jaar op rij gebruikt de gemeente de zoutoplossing nu voor het strooien van de wegen.
De oplossing werkt net zo goed als strooizout en is daarbij ook nog duurzaam. Door de inzet van komkommerwater kan er jaarlijks circa 1000 ton strooizout en meer dan 4,9 miljoen liter water bespaard worden.
Maar hoe ontstaat er nu precies strooizout uit komkommerwater?
Na de verwerking van de komkommers blijft er een zoutwaterbad over. Dit wordt gefilterd om zwevende deeltjes te verwijderen en aansluitend verwerkt. Om een optimale dooiwerking te bereiken moet het zoutgehalte van het komkommerwater door de toevoeging van zout verhoogd worden van circa 7% naar 21%.
Bron: develey.de