Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse gladheidsbestrijding met komkommerwater in plaats van strooizout

In het Duitse Dingolfing, Bayern, wordt komkommerwater van Develey ingezet voor het sneeuwruimen van de wegen. In de Develey-fabriek verwerkt men jaarlijks circa 17.000 ton komkommers. Na de bewaring in zoutwater blijft dit komkommerwater achter. Vroeger werd het zoute water via de zuiveringsinstallatie weggegooid, maar voor het tweede jaar op rij gebruikt de gemeente de zoutoplossing nu voor het strooien van de wegen.

De oplossing werkt net zo goed als strooizout en is daarbij ook nog duurzaam. Door de inzet van komkommerwater kan er jaarlijks circa 1000 ton strooizout en meer dan 4,9 miljoen liter water bespaard worden.

Maar hoe ontstaat er nu precies strooizout uit komkommerwater? 
Na de verwerking van de komkommers blijft er een zoutwaterbad over. Dit wordt gefilterd om zwevende deeltjes te verwijderen en aansluitend verwerkt. Om een optimale dooiwerking te bereiken moet het zoutgehalte van het komkommerwater door de toevoeging van zout verhoogd worden van circa 7% naar 21%.

Bron: develey.de

Publicatiedatum: