Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gebrek aan koolzuurgas zorgt voor tekort aan kaki's in Spanje

De beschikbaarheid van Spaanse kaki’s wordt nijpend door het gebrek aan toevoer van een fundamentele component voor het elimineren van de scherpe smaak van het fruit: CO2-gas.

Maar dit is niet het enige probleem voor de Spaanse kaki, want er is ook het gebrek aan arbeidskrachten, een daling van de oogstvolumes met 40% en een aangezegde transportstaking net voor Kerst. Het aanbod van kaki’s is dus aanzienlijk laag net wanneer de vraag traditioneel piekt.

"We werken met een paar koolzuurgasleveranciers en ze hebben allemaal hun leveringscapaciteit met ongeveer 50% zien verminderen", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kakivereniging.

Situación dramática para los productores y comercializadores españoles de  caqui

"We hebben al ongeveer 10 dagen een tekort, terwijl dit materiaal essentieel is om de Rojo Brillante op de markt te kunnen brengen. Er is zelfs een bedrijf dat zijn productie heeft moeten stopzetten vanwege het gebrek aan koolzuurgas. We weten niet of we in de komende periode, net voor Kerstmis, aan de vraag zullen kunnen voldoen. Er is immers ook een staking aangekondigd van de transportsector voor 19, 20 en 21 december", voegt hij eraan toe.

Daarnaast zijn er dit jaar ongeveer 40% minder kaki’s geplukt vanwege plaagdruk en hagelschade. "En de afgelopen dagen doet de sterke wind de takken zwiepen, wat het fruit beschadigt. Kaki’s met windschade kunnen slechts als klasse II-product worden afgezet. Het aanbod van klasse I-product wordt dus beperkt", vertelt Pascual Prats.

En toch weerspiegelen de prijzen volgens de voorzitter van de kakivereniging niet het gebrek aan product. "De prijzen zijn iets gestegen ten opzichte van vorig seizoen, maar niet genoeg om de stijging van de productiekosten te compenseren. Het telen en verpakken van kaki kost ons dit seizoen tussen de 10 en 12 cent meer."

Volgens de voorzitter van deze vereniging, die een groot deel van de kakitelers in Spanje vertegenwoordigt, heeft de sector moeite met het vinden van arbeidskrachten, wat veel te maken heeft met het feit dat ook het citrusseizoen in volle gang is. In de kakisector is er nog voor ongeveer 25 dagen werk om de kaki te oogsten en op te slaan in de bewaarkamers.

De recente aankondiging van de Wit-Russische importboycot voor groenten en fruit uit de EU en andere westerse landen is ook geen goed nieuws voor de Spaanse kaki, aangezien de export naar Wit-Rusland sinds het Russische embargo in 2014 aanzienlijk was toegenomen.

Voor meer informatie:
Pascual Prats
Asociación Española del Kaki
Calle Isabel la Católica, 6 - Pta. 9 y 10
46004 Valencia (Spanje)
Tel: +34 902 920 515
info@aekaki.es 
www.aekaki.es  

Publicatiedatum: