Het FreshSAFE-concept voor EMAP-verpakkingen

Kwetsbare natuurlijke producten langer houdbaar

Groenten en fruit blijven na de oogst ademen. Wil het product tot aan het moment van consumptie haar versheid en smaak behouden dan moeten de metabolische processen volgens een innovatieve methode worden gecontroleerd. 

Dankzij het FreshSAFE-verpakkingssysteem van MULTIVAC bestaat er een manier om equilibrium atmosphere (EMAP)-verpakkingen te produceren, waarmee het zuurstofgehalte in de verpakking voortdurend en op natuurlijke en duurzame wijze kan worden geoptimaliseerd. Les Maraîchers d'Ar-mor, een Bretonse coöperatie, past deze technologie toe voor het verpakken van haar witte bonen, de zogenaamde 'Cocos de Paimpol', onder gewijzigde atmosfeer. Hierdoor blijft de kwaliteit van het product optimaal bewaard en wordt de houdbaarheid verlengd. 

Les Maraîchers d'Armor is een coöperatie die gevestigd is in het hart van het groenteteeltgebied Côtes d'Armor, in het noordwesten van Bretagne. Meer dan 420 tuinders in deze streek telen 80 verschillende soorten groenten, evenals aardbeien en ander fruit. De jaarlijkse productie bedraagt omstreeks 175.000 ton. In samenwerking met twee andere Bretonse coöperaties worden deze producten vermarkt onder het bekende 'Prince de Bretagne'-merk. 

Cocos de Paimpol – geliefd maar kwetsbaar
Zo'n 200 telers richten zich op de teelt van witte bonen, die worden vermarkt onder de naam 'Cocos de Paimpol'. Deze ovale peulvruchten, die smelten op de tong, worden geteeld in de streek tussen Paimpol en Tréguier, waar de omstandigheden ideaal zijn. In 1998 waren de 'Cocos de Paimpol' de eerste groente en het eerste Bretonse product waaraan een beschermende oorsprongsbenaming werd toegekend.  

"Om aan de consumentenvraag naar een panklaar product te beantwoorden, ontstond in 2020 het idee om de Paimpol-bonen onder gewijzigde atmosfeer te verpakken," legt Florian Josselin uit, die zich binnen de coöperatie bezighoudt met productinnovatie. "De uitdaging was het vinden van een betrouwbaar verpakkingsconcept voor een semi-droog product, dat na de oogst aan snelle veranderingen onderhevig is." 

De oplossing was FreshSAFE. Voor dit proces worden vooraf geperforeerde folies of folies die mechanisch geperforeerd worden met de MULTIVAC-verpakkingsmachine gebruikt, die een gecontroleerde zuurstofdoorlatendheid garanderen, afgestemd op de specifieke respiratiekenmerken van de diverse versproducten. Het doel is om de meest optimale concentratie zuurstof en koolstofdioxide voor het verpakte product te garanderen. 

Voor meer informatie: de.multivac.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven