Hot Climate Programme

Klimaatbestendige appel- en perenrassen ontwikkeld

Het Hot Climate Programme, een veredelingsprogramma dat toonaangevend is in de sector, trekt de aandacht van AGF-bedrijven over de hele wereld, nu de vraag naar klimaatbestendig fruit toeneemt.

Het Hot Climate Programme, dat in 2002 van start is gegaan, is een wereldwijde samenwerking tussen de partners VentureFruit, Plant & Food Research, het Institute of Agrifood Research and Technology (IRTA) en Fruit Futur.
Gary Wellwood van VentureFruit Global vertelt dat de appel- en perensector te maken heeft met diverse uitdagingen als gevolg van klimatologische en milieu-invloeden, maar dat dit veredelingsprogramma een oplossing biedt.

"We hebben al vroeg ingezien dat het nodig is om telers te ondersteunen bij deze uitdagingen en om ervoor te zorgen dat consumenten ook in de toekomst kunnen blijven genieten van knapperige, smakelijke appelen en peren. Het programma is nu in een vergevorderd stadium, met een sterke planning en vastgestelde topselecties om aan te bieden."

Tijdens de onlangs in Spanje georganiseerde jaarlijkse "Hot Climate Programme Field Days" zijn 17 nieuwe appel- en perenrassen geëvalueerd die in vergelijking met traditionele rassen hebben aangetoond in een warm klimaat uitstekend te presteren en veerkrachtig te zijn en die tegelijk fruit van hoge kwaliteit opleveren dat voldoet aan de eisen op het gebied van teelt, aanbod en markt.

Eva Ogué, Institute of Agrifood Research and Technology (IRTA): "De evaluatiesessies boden het veredelingsteam de kans om vruchtbare en verrijkende discussies te voeren met professionals uit de hele sector. Met vertegenwoordigers uit acht landen en meer dan 20 teeltbedrijven leverde het waardevolle inzichten en meningen op die zullen bijdragen aan de afstemming van het Hot Climate Programme op de marktverwachtingen en -trends."

Al het fruit wordt beoordeeld op smaak, aroma, textuur en uiterlijk en vergeleken met commerciële rassen. Deze gegevens worden vervolgens gecombineerd met inzichten van de consument om voor elk ras een duidelijke concurrerende marktpositie te presenteren. De testpartners nemen actief deel aan de evaluatie van het fruit en geven feedback aan het programma over de kenmerken van de rassen en de toekomstige ontwikkeling.

VentureFruit, het recent opgerichte genetica- en rassenmanagementbedrijf van T&G Global, leidt de commercialisering van het programma en erkent het belang van de velddagen voor de ontwikkeling van het programma en de sector in zijn geheel.

"Wij zijn ons zeer bewust van de veranderende omgeving waarin wij telen en willen inspelen op de gevolgen van klimaatverandering, de zorgen van telers en de toekomstige vraag van de markt. Deze rassen zullen naar verwachting niet alleen ten goede komen aan telers in traditionele regio's waar de temperaturen stijgen, maar we kunnen ze mogelijk uitbreiden naar nieuwe regio's die voorheen niet geschikt waren voor de appel- en perenteelt en zo duurzaamheid, veerkracht en prestaties in deze categorie als geheel opbouwen," aldus Gary Wellwood.

Wereldwijd is er steeds meer vraag naar variëteiten die bestand zijn tegen een warm klimaat. VentureFruit is op zoek naar een wereldwijd netwerk van testpartners die, tegen een jaarlijkse vergoeding, toegang krijgen tot alle rassen voor de teelt en evaluatie in hun respectievelijke gebieden. VentureFruit is specifiek op zoek naar partners in Noord- en Zuid-Amerika.

Voor meer informatie:
Melina Mundy-Hermann
T&G Global
+64 21 362 469
www.tandg.global 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven