Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado's

De stijgende populariteit van avocado's wereldwijd lijkt niet meer te stuiten; voor Italië wordt zelfs een verdubbeling van de consumptie voorspeld. Sommige landen hebben echter gemerkt dat het overaanbod soms van invloed is op de prijzen, zoals in Nederland en Australië, waar het laatste land zelfs een aantal avocado's heeft gedumpt als gevolg hiervan. Desondanks is Australië van plan zijn avocadoproductie tegen 2026 te verdubbelen, en Spanje verwacht dit jaar een 20% grotere oogst vergeleken met 2020.

Nederland: Avocadomarkt erg moeizaam
De avocadomarkt is erg lastig op dit moment, constateert een Hollandse importeur. Hij wijt de situatie aan teveel aanbod vanuit Israël en Colombia, gecombineerd met een traditionele moeizame decemberverkoop bij de retail omdat er dan plaats vrij wordt gemaakt voor andere artikelen. Opgeteld met de horeca en foodservice die in grote delen van Europa dicht zijn, zorgt het bij veel importeurs voor een volle voorraad en moeizame verkopen in combinatie met lage prijzen.

Duitsland: Tropische en Marokkaanse avocado's in de lift
De Hass avocado is nog steeds veruit de populairste soort op de West-Europese markt. Het Spaanse seizoen gaat binnenkort van start, het Marokkaanse seizoen is al begonnen in de Duitse en Oostenrijkse foodretail. "Marokkaanse avocado's vinden nu steeds vaker hun weg naar de Europese consument, terwijl ze tot voor kort vooral onder Spaanse vlag werden verscheept", aldus een importeur. Hetzelfde geldt voor tropische avocado's, zoals Semil, die vooral populair zijn in het topsegment.

Er is nog groeipotentieel voor avocado's op de Duitse markt. Hoewel de consumptie een opwaartse trend vertoont, is het een moeilijk jaar geweest. Het aanslepende Coronaprobleem leidt tot grote onzekerheid in de exotenhandel. Hoewel de verkoop sinds eind 2020 geleidelijk is gestabiliseerd, wordt de zeevracht steeds duurder, bevestigen ze. Bovendien is er een trend naar meer vertraagde containerleveringen als gevolg van de problemen in de wereldwijde scheepvaart.

VK: Retailhandelsverkopen stijgen door einde lockdown
Deze zomer stegen de volumes avocado's uit Peru. Dit was te danken aan een combinatie van nieuwe plantages die in productie kwamen en het tweejaarlijkse karakter van de bomen. 

"Er was een toename van ongeveer 20% ten opzichte van vorig jaar," aldus een Britse importeur. "Dit betekent dat we onze Peruaanse aanvoer tot november hebben kunnen verlengen voordat we overgingen op de Chileense aanvoer."

De aanvoer naar het VK en Europa komt momenteel uit Marokko, Mexico en er is een sterke aanvoer uit Colombia. In Europa daalt de vraag momenteel omdat in heel wat Europese landen strengere Covid-beperkingen gelden met uitgaansverboden, wat natuurlijk betekent dat mensen minder uit eten gaan. 

In het VK is de detailverkoop gedaald ten opzichte van vorig jaar, toen er nog beperkingen golden en meer mensen bij de detailhandel kochten. 

De verzending is niet al te slecht geweest en de importeurs raken nu gewend aan de vertragingen, maar het blijft een uitdaging. De aanvoer uit Zuid-Afrika was veel beter dan vorig jaar en dat betekende minder problemen met de kwaliteit bij aankomst. 

"Chili is een beetje ingewikkelder, omdat sommige containers in Chili op de kade zijn blijven staan en niet alle schepen in de haven zijn gestopt. De scheepvaart in het algemeen is minder betrouwbaar geweest, hoewel er geen tekort aan aanbod is."

Er zal een lichte stijging zijn op weg naar Kerstmis, maar de vraag naar avocado's blijft vrij stabiel. 

Italië: Avocadoconsumptie voorspeld te verdubbelen
In Italië heeft avocado een ruim groeipotentieel: de consumptie per hoofd van de bevolking bedraagt er ongeveer een derde van die in Noord-Europa of de Verenigde Staten. De regelmatige consumenten van exotisch fruit en avocado's kopen het meestal in de grootdistributie (71%). De groenteboer (18%) volgt op grote afstand.

Verwacht wordt dat de consumptie in Italië over enkele jaren zal verdubbelen: momenteel bedraagt zij ongeveer 440 gram per inwoner, tegenover een gemiddelde van 1,30 kg per persoon in andere EU-landen. Doorgaans is het fruit dat het meest wordt gekocht de verpakte Hass-variëteit (92%); de groene variëteit (7%), waarvan 52% verpakt is.

Een belangrijke speler in de sector, die onlangs in Colombia een bedrijf van 1000 hectare heeft opgezet voor de exclusieve teelt van avocado's, heeft recent over dit onderwerp gesproken. In de afgelopen 12 maanden heeft deze distributeur ongeveer 6000 ton avocado's in Italië op de markt gebracht, maar de groeivooruitzichten zijn aanzienlijk. Vijf jaar geleden bedroeg de consumptie van avocado's per hoofd van de bevolking in Italië 250 gram. Vandaag is dat ongeveer 440, met sterke groeivooruitzichten.

In Italië wordt 25.000 ton per jaar geïmporteerd; alleen al in het laatste jaar is de verkoop met 67,4% gestegen. Meer in het algemeen zal de Hass-variëteit van avocado in de periode 2020-2025 een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 4,8% noteren, waarmee het de populairste variëteit ter wereld is.

Spanje: Tot 20% hogere avocadoproductie in vergelijking met vorig jaar
Het Spaanse Hass avocadoseizoen gaat in Malaga door met consistente volumes in wat naar verwachting een grotere oogst zal zijn dan vorig seizoen. De vraag moet echter nog op gang komen op een markt waar veel oorsprongsgebieden samenkomen. Voor deze campagne zouden de avocadovolumes in Spanje met ongeveer 20% kunnen toenemen, aangezien de ongeveer 4.000 nieuwe hectaren die de afgelopen drie à vier jaar in de provincies Cadiz, Huelva en Valencia zijn aangeplant, in productie worden genomen. Zo zou de Spaanse avocadoproductie ongeveer 70.000 ton kunnen bedragen. Dit jaar zijn de avocado's van zeer goede kwaliteit en overwegend middelmatig groot, onder invloed van de droge omstandigheden.

Volgens een exporteur is de vraag tot nu toe vrij onregelmatig sinds hij een paar weken geleden met het seizoen is begonnen. Enerzijds zijn er Europese retailhandelaren die al met Spaanse avocado's zijn begonnen, maar anderen wachten liever tot januari, omdat er nog veel aanbod is uit verschillende landen, zoals Colombia, Mexico - dat zijn seizoen steeds verder uitbreidt -, Chili of Marokko, die dit jaar meer concurrentie heeft gekregen. Bovendien produceert Portugal ook meer op eigen kracht. Het aanbod neemt toe en de consumptie lijkt meer te worden verdeeld over de landen van oorsprong.

Anderzijds heeft volgens de exporteur de nieuwe golf van gevallen van het coronavirus de verbruiksparameters in de afgelopen twee weken ook gewijzigd, wat tot uiting komt in de verkoop na de verscherping van de beperkingen in verschillende landen. Als gevolg daarvan liggen de prijzen ongeveer 10-12% lager dan vorig jaar en komen zij dichter in de buurt van de gemiddelden van 4 jaar geleden. Hoewel het nog steeds een product is met een goede winstgevendheid, moet de sector het hoofd bieden aan het feit dat de productie- en behandelingskosten met 38% zijn gestegen en alles erop wijst dat zij zullen blijven stijgen. De exporteurs hopen dat de consumptie zich de komende dagen zal stabiliseren en dat de vraag naar avocado iets zal toenemen.

Marokko: Focus op Nederlandse markt
Het avocadoseizoen in Marokko is in november begonnen en er wordt een goed seizoen verwacht. Marokko exporteert 32.000 ton avocado's en de helft daarvan is alleen al voor Spanje bestemd. Het Marokkaanse seizoen is al sinds november begonnen met het aanbieden van de Fuerte variëteit. Tegen half december zal de Hass beschikbaar zijn en de exporteurs zullen dan beginnen te leveren aan hun klanten in het Verenigd Koninkrijk. De aanplantingen zijn jong en zullen weldra in volle productie zijn. Europa is zeer belangrijk voor de Marokkaanse exporteurs en de nadruk zal dit jaar op de Nederlandse markt liggen, aangezien zij 420.000 ton avocado's importeren.

Zuid-Afrika: Binnenlandse prijzen beter dan export prijzen
Momenteel worden Zuid-Afrika's late avocado's uit KwaZulu-Natal en de Westkaap lokaal verkocht, waar de prijzen beter zijn dan voor de export. De Zuid-Afrikaanse avocado-export voor het afgelopen seizoen bedroeg 15.172.246 kartons van 4 kg.

De laatste exportavocado's zijn onlangs weggevlogen, maar de luchtvrachtprijzen zijn "schrikbarend" geworden (aldus een subtropische fruitmarketeer) na deze laatste ronde van corona-gerelateerde grenssluitingen gericht op Zuidelijk Afrika.

Op de binnenlandse markt is de prijs per kilo R23 (1,44 euro) en wordt aangevuld met uit Spanje en Israël ingevoerde avocado's.

In de vroege teeltgebieden in het noorden van het land ziet de oogst er goed uit, met een toename in omvang en een goede kwaliteit. In Tzaneen zal het effect van de hagel echter voelbaar zijn in de avocadoteelt van het komende seizoen, maar in andere gebieden zoals Levubu en het Lowveld zijn de telers "voorzichtig optimistisch". Een avocadoteler uit het vroegste gebied, Levubu, in het uiterste noorden van Limpopo, waar de avocado's eind januari beginnen te oogsten, zegt zeer enthousiast te zijn over de komende oogst. Het weer is tot dusver perfect geweest en ze denken dat hun oogst 15% hoger zal zijn dan vorig jaar.

November is traditioneel de maand waarin het fruit in de avocadoboomgaarden aanzienlijk daalt, maar de teeltgebieden hebben tot dusver niet te kampen gehad met de hittegolven en de daarmee gepaard gaande daling van het fruit van andere jaren. De eerste helft van de zomer was koeler dan gewoonlijk. De producenten hebben door de vele regen hun sproeiprogramma's op peil moeten houden.

De eerste oogstraming volgt waarschijnlijk begin januari.

China: Chaotische prijzen op Chinese avocadomarkt
Momenteel zijn de avocado's op de Chinese markt hoofdzakelijk afkomstig uit Chili, Nieuw-Zeeland en Mexico. Er is een kleine hoeveelheid lokale avocado's uit Yunnan op de markt. De kwaliteit van de vruchten op de markt varieert sterk, en de prijzen zijn relatief chaotisch. De prijs van de vruchten dekt soms net de invoerkosten.

Het vroege Chileense fruit van het nieuwe seizoen is twee weken geleden op de groothandelsmarkt aangekomen. Het fruit dat aankwam, was afkomstig van een tuinbouwbedrijf in het noorden van Chili. Door de vroege oogst is het drogestofgehalte van deze partij fruit niet erg hoog, is de smaak niet zo wasachtig en is het fruit niet zo olieachtig. De sterke markt voor kersen heeft een invloed op de verkoop van avocado's. Vooral rond de feestdagen kopen veel Chinese consumenten kersen als geschenk wanneer zij familie en vrienden bezoeken. Veel handelaren op de markt hebben kersen als hun huidige aandachtspunt. Dit heeft ongetwijfeld enige invloed gehad op de verkoop van avocado's.  

De laatste jaren is het areaal avocado's in Yunnan steeds groter geworden, maar omdat het nog maar net begonnen is, is de totale opbrengst per mu niet erg hoog, en de kwaliteit heeft nog niet kunnen concurreren met ingevoerde avocado's. Ten eerste vanwege het verschil in variëteit. De meeste in Yunnan geteelde variëteiten zijn niet de populaire Hass-variëteiten op de markt, maar variëteiten zoals Pinkerton. Ten tweede is het technologische niveau van de aanplant in Yunnan nog niet erg hoog en zijn er nog enkele tekortkomingen op het gebied van de kwaliteit. De Chinese markt is daarom hoofdzakelijk aangewezen op invoer uit Nieuw-Zeeland en Mexico.

Mexico was het eerste land dat avocado's naar China mocht exporteren. Het heeft een groot aantal teeltgebieden en een grote productie, en het teelt het hele jaar door avocado's. De Mexicaanse avocado's genieten bij de binnenlandse consumenten een grote bekendheid. In vergelijking met andere productiegebieden is het klimaat in de Mexicaanse productiegebieden echter relatief vochtig, en de vruchtschillen zien er niet erg goed uit, en de vruchtenpulp is vochtiger. Na het vervoer over lange afstand kan de schil opzwellen, wat niet erg mooi is. Het Mexicaanse seizoen kent dit seizoen ook onstabiele verzendschema's. Wanneer de markt geen voorraad meer heeft, verkoopt het Mexicaanse fruit goed en zijn de prijzen hoog. De huidige prijs van avocado in Mexico is 100 yuan/karton (5,5 kg groot).

Het Nieuw-Zeelandse seizoen overlapt met dat van Peru en het eerste productieseizoen in Chili, en het loopt nu op zijn einde. In het verleden werden veel Nieuw-Zeelandse avocado's op de Japanse en Zuid-Koreaanse markt afgezet. Als gevolg van het productievolume en de kwaliteitsprestaties vorig jaar, begonnen veel plaatselijke boomgaarden aandacht te besteden aan de Chinese markt, in de hoop de uitvoer naar China te kunnen verhogen. Vergeleken met de Chileense productiegebieden zijn Nieuw-Zeelandse avocado's in China pas laat op de markt gekomen, en de merkpromotie is iets minder sterk dan in andere productiegebieden. Het totale invoervolume is zeer klein.

Noord-Amerika: VS opent zich voor avocado-export uit tweede Mexicaanse staat 
Een expediteur van avocado's uit Mexico zegt dat het besluit van deze week om de export van avocado's uit een tweede Mexicaanse staat naar de Verenigde Staten toe te staan, een "spelwissel" is. Bijna 25 jaar lang mocht Mexico alleen avocado's exporteren uit één westelijke Mexicaanse staat: Michoacán. De tweede staat is Jalisco.

"Nu Jalisco open is voor de VS, kan dat het productiegebied van twee andere markten beroven, namelijk Europa en Japan," zegt hij. Hij merkt op dat de wereldwijde avocadobeweging een soort delicate dans is waarbij verschillende groeiende landen afhankelijk zijn van een netwerk van markten en dat deze beslissing gevolgen kan hebben voor andere markten. "Er zal een commerciële aanpassing plaatsvinden," zegt hij. Hij voegt eraan toe dat Japan bijvoorbeeld redelijk afhankelijk is van Mexico als geheel voor avocado's, maar meer nog van de staat Jalisco en dat fruit van Mexico naar Japan 15 dagen over het water doet. "Dat is een goede timing voor avocado's om te reizen. Maar dit besluit voor Mexico is een grote stap. Als industrie hebben we altijd naar dit besluit toegewerkt."

Dit besluit komt op een moment dat de Mexicaanse avocadovoorraden over het algemeen slinken. "Er is zeker een tekort aan avocado's dit jaar," zegt hij. Avocado's zijn een wisseldragende vrucht waarbij overvloedige jaren worden gecompenseerd door een minder overvloedig jaar. "We zitten op 70 procent vergeleken met de oogst van vorig jaar. Het verschil tussen vorig jaar en dit jaar is ongeveer 30 procent, dus ik denk dat we nog 10 tot 15 procent van onze oogst over hebben."

Hoewel Mexico veruit de belangrijkste verschepingsregio is, komt er ook wat fruit uit Colombia. In Californië, waar de omvang van het avocadoseizoen 2021-2022 nog aan het worden is, wordt vooralsnog uitgegaan van een normale oogst. Dit volgt op een seizoen waarin de vroege voorjaarsprognoses vrij dicht in de buurt kwamen van de definitieve avocadocijfers voor het Californische seizoen van 264 miljoen pond - dit is inclusief ongeveer 7 miljoen pond overdracht van het seizoen 2020.

Ondertussen is de vraag naar avocado's vrij stabiel en hij merkt op dat zodra januari aanbreekt, de vraag zou kunnen toenemen met voornemens om gezonder te gaan eten en de aanloop naar de Superbowl. Hij voegt er ook aan toe dat de consumptie van avocado's in het algemeen jaarlijks blijft stijgen.

Dit alles zorgt ervoor dat de prijs momenteel vrij sterk is. "De prijzen zijn ongeveer 10-15 procent hoger dan vorig jaar," zegt de verlader. 

Australië: Avocadoteelt naar verwachting verdubbeld tegen 2026
Naar verluidt zijn de Australische avocado's dit jaar in overvloed verkrijgbaar en zeer voordelig. De vruchten worden al enkele maanden voor ongeveer $1-2 verkocht, afhankelijk van de winkel en de locatie. "De Hass oogst van dit jaar is van uitstekende kwaliteit, en in deze tijd van het jaar komen de Australische Hass avocado's uit de West-Australische en Tristate teeltgebieden," zegt de CEO van een groot avocadoteeltbedrijf. Het grote aanbod van avocado's dit seizoen is echter niet alleen maar goed nieuws, met berichten dat sommige telers fruit hebben moeten dumpen als gevolg van het overaanbod en de zo laag gedaalde prijzen.

Dit komt doordat uit een recent online-onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de respondenten sterk de voorkeur geeft aan in Australië geteelde avocado's boven geïmporteerd fruit. Uit het onderzoek bleek dat 72% van de consumenten de aankoop van Australische avocado's als "belangrijk" (34,11%) of "zeer belangrijk" (37,81%) voor hun gezin beoordeelde - 55% van de consumenten vindt het echter moeilijk om Australische avocado's in de winkel te herkennen. Volgens de bijgewerkte langetermijnvoorspellingen zal de Australische avocadoproductie naar verwachting blijven stijgen tot ongeveer 170.000 ton in 2026, meer dan het dubbele van de oogst van 2020-21, zodat binnenlandse telers het hele jaar door gemakkelijk Australische avocado's aan de detailhandel kunnen leveren.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt asperges