In Nederland geteelde biologische puntpaprika’s, tomaten, zuidvruchten liggen in talloze Europese supermarkten. Dus ook in het Verenigd Koninkrijk. Handelaren in biologische producten met het VK moeten er rekening mee houden dat het VK de eisen aanscherpt voor biologische landbouwproducten en levensmiddelen. In opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken deelt RVO onderstaande tips.
Inspectiecertificaat meesturen
Een COI is de afkorting voor een 'Certificate of Inspection', oftewel een inspectiecertificaat. Met een inspectiecertificaat kan de Britse overheid controleren of de biologische goederen die naar het VK verzonden worden voldoen aan de eisen van het VK. Vanaf 1 juli 2022 moet een COI van het Verenigd Koninkrijk met de biologische zending naar VK meegestuurd worden. Dat certificaat is tegen die tijd te krijgen via Mijn.Skal.nl.
Naast biologische eisen kunnen ook andere certificeringseisen gelden. Check daarom altijd goed welke exportcertificaten u voor uw product nodig heeft in de database Access2Markets (vul uw HS-code en het land in) en de communicatie van het VK. Bekijk ook de informatie over fytosanitaire certificaten en veterinaire certificaten op website van de NVWA.
De Britse overheid scherpt in 2022 de certificeringsplicht voor de meeste fytosanitaire en veterinaire producten aan, biologisch of niet. Afhankelijk van de producten die u verkoopt, gaan de nieuwe eisen in tussen 1 juli en 1 november 2022. Lees daar meer over in het stappenplan voor landbouwproducten.
Vooraanmelding is al per 1 januari verplicht
Met een vooraanmelding (of een pre-notificatie) geef je aan wat je gaat exporteren. Dat moet digitaal, in het systeem van de Britse douane. Dit is verplicht vanaf 1 januari 2022.
De vooraanmelding gaat gelden voor elke agrofood-ondernemer die exporteert naar het VK; of u nu biologische of niet-biologische producten exporteert. U heeft een Britse partner of importeur nodig die de vooraanmelding regelt. Of een eigen vestiging in het VK. Het kan geen kwaad na te gaan of uw importeur in het VK de administratie op orde heeft. Die zal bijvoorbeeld als importeur geregistreerd moeten zijn.
Op de website van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is meer informatie over de vooraanmelding te vinden.
Peter Verbaas, Brexitcoördinator van de NVWA, legt uit wat er kan gebeuren als je als agrofood-exporteur de vooraanmelding niet goed geregeld hebt op 1 januari 2022: "Ik kan niet voor de Britse overheid spreken, maar ik verwacht dat je dan de terminal bij de douane niet af mag. Zo is het in Nederland ook. Dan krijg je ook een rekening per dag dat je er staat."
Is uw product nog ‘biologisch’ in het VK?
De biologische verordening van de EU beschrijft de regels voor het telen en verwerken van biologische producten. Als je voldoet aan die regels, mag je product als biologisch verkocht worden. Denk aan regels als zeer beperkt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, eisen aan de stalgrootte, of de behandelingen aan dieren. Een nieuwe versie van de biologische verordening gaat in op 1 januari 2022.
"Biologische ondernemers moeten zich aan dezelfde eisen houden als iedere andere agro-ondernemer," legt Marian Blom, projectleider bij Team Kennis en Innovatie van branche-organisatie Bionext uit. "Plus de productieregels uit de biologische verordening."
Op 1 januari gaat een nieuwe versie van de biologische verordening in: nummer 2018/848. Als u niet aan de regels voldoet, kunt u uw producten nergens verhandelen als zijnde 'biologisch'.
Maar het VK is nu geen EU meer. Waarom moet u zich toch verdiepen in de nieuwe EU-verordening als u daarheen wil exporteren? Dit is het gevolg van het Brexit-akkoord tussen de EU en het VK, legt Marian Blom uit: "De Britse overheid zei: we verklaren de biologische regels van de EU gelijkwaardig aan die van ons. De erkenning gaat over producten die in de EU zijn gekweekt, geteeld of aanzienlijk bewerkt. Zo hoef je niet aan andere productieregels te voldoen als je ook biologische producten naar het VK exporteert."
Wat als je biologische product buiten de EU is geproduceerd?
De producten die onder het verdrag tussen de EU en het VK vallen: biologische producten die in de EU zijn geproduceerd en verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel of als diervoeder. Dus producten in de EU zijn verwerkt met ingrediënten die in de EU zijn geteeld, of in de EU zijn ingevoerd in overeenstemming met de wet- en regelgeving.
Exporteurs van bijvoorbeeld biologische zuidvruchten, theeën, kruiden en specerijen die uit landen buiten de EU geïmporteerd zijn, krijgen met een heel specifiek probleem te maken, zegt Marian Blom. "Omdat de producten meestal weinig bewerkt worden in de EU, voldoen ze niet aan de eisen voor biologische producten volgens het akkoord."
Ze kunnen dan dus niet geëxporteerd worden op een COI vanuit de EU naar het VK. Hetzelfde geldt voor biologische goederen die niet worden ingeklaard in de EU. Ook voor deze goederen kan geen COI worden afgegeven. Zendingen die van een derde land rechtstreeks naar het VK gaan, of via transit (dus niet ingeklaard en bewerkt worden) moeten voldoen aan de importvereisten van het VK. Marian Blom: "Daar lopen sommige biologische ondernemers nu al tegenaan als douaneposten af en toe wel om het COI vragen."
Verwacht u dat dit ook een probleem wordt voor u, dan moet u mogelijk een COI aanvragen in het land waar uw product wordt geproduceerd. Verdiep u daarin.
Voor Noord-Ierland geldt een uitzondering. De handel in biologische producten tussen de EU en Noord-Ierland blijft gelijk ten opzichte van voor Brexit.
Bron: RVO