Christoph Hövelkamp, ELO:

"De prijzen moeten naar boven aan worden gepast, anders is een rendabele teelt niet mogelijk"

Erzeugergroßmarkt Langförden-Oldenburg eG (ELO) uit het Duitse Vechta (Niedersachsen) is sinds meer dan zeventig jaar actief in de teelt en verkoop van zachtfruit en groenten. Men voorziet in heel Duitsland verschillende sectoren van product, maar vooral de retail. Directeur Christoph Hövelkamp vertelt dat de selderij die door de bedrijven van ELO geteeld en aansluitend gewassen en gesorteerd wordt, jaarlijks tien maanden in de aanbieding is.


Het verkoopteam rondom directeur Christoph Hövelkamp (voorste rij, derde van links). Foto: ELO

"De kwaliteit is zeer goed, net als de maatvoering, en er was weinig sprake van oogstverlies. We kunnen een goede kwaliteit met een continue levering op de markt aanbieden. De vraag is stabiel en passend bij de tijd van het jaar. De prijzen zijn momenteel echter op een laag niveau. Dit is echter in de hele handel het geval, en geldt niet alleen voor ons."

De logistiek liep volgens Christoph grotendeels volgens plan, waarbij de prijs al snel naar boven gecorrigeerd zou moeten worden: "Over het gehele jaar gezien konden we echter al waarnemen dat de transportcapaciteit om verschillende redenen schaars was. Vooral de transportruimte was zeer beperkt. Gezien de lage telersprijzen zullen er bovendien ook prijsaanpassingen naar boven plaats moeten vinden, alleen al door de prijsstijging van bijvoorbeeld bemesting. Maar ook de verhoging van de lonen volgend jaar zal de gehele groenten- en fruitteelt treffen. De prijzen moeten naar boven worden aangepast, anders is een rendabele teelt niet mogelijk." 


Foto: ELO

Hövelkamp verwacht dat de vraag naar selderij zal toenemen, vooral in de komende veertien dagen, maar uiterlijk tegen Kerstmis. "Er zijn voldoende hoeveelheden beschikbaar in alle divisies, dat wil zeggen Chinese kool, maar ook spitskool, knolselderij, rapen, enz. De verkoop ligt over het algemeen in de lijn van wat wij verwachtten."

De klanten van ELO oriënteren zich ook minder op bepaalde soorten, maar veelmeer op bepaalde productprofielen, bijvoorbeeld de maten van de aangeboden producten en hoe schoon deze zijn. De selderij wordt los verkocht in eenheden van 5, 10 of 12 kilogram. "We zijn echter ook bereid om de eenheid ieder moment aan te passen."


Foto: ELO

Voor meer informatie:
Christoph Hövelkamp
Erzeugergroßmarkt Langförden-Oldenburg eG
Mittelwand 17
49377 Vechta-Langförden
+49 4447 96200
sekretariat@elo-online.de 
www.elo-online.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven