Karton maakt verpakking voor zachtfruit in Huelva drie maal zo duur

Het Koninklijk Besluit dat het Spaanse ministerie voor Ecologische Transitie inzake verpakkingen aan het voorbereiden is, heeft tot doel de impact van de productie en het afvalbeheer van verpakkingen op het milieu te reduceren. De wet voorziet dat tegen 2030 alle verpakkingen die op de markt komen 100% recyclebaar zijn en waar mogelijk herbruikbaar.

"Vanaf januari 2023 zullen we al verplicht van start moeten gaan met de overgangsfase", zegt Antonio Jesús Pérez van het zachtfruitbedrijf La Teja uit de Zuid-Spaanse provincie Huelva. Hij bezit een middelgroot areaal van ongeveer 22 hectare waarop 800.000 aardbeienplanten en 250.000 frambozenplanten staan. Jaarlijks geeft hij zo'n € 215.000 uit aan verpakkingen, waarvan momenteel 40% uit plastic bestaat.

"We hebben nu een dubbel probleem. Ze eisen dat we overstappen van plastic naar karton terwijl karton zelfs duurder wordt door transportproblemen en de energiecrisis. Uiteindelijk hebben we te maken met een dubbele prijsverhoging: plastic wordt duurder en het alternatief ook."

Een van de maatregelen waar het Koninklijk Besluit in voorziet, is dat de verkoop van groenten en fruit in plastic verpakkingen vanaf 2023 in de detail- en retailhandel in Spanje wordt verboden, tenzij het artikel 1,5 kilo of meer weegt of het om groenten en fruit gaat met een risico op bederf indien ze los worden verkocht.

"Sommige leveranciers beginnen nu al duurzame verpakkingen op te leggen in hun marketingbeleid," legt Antonio Jesús uit. "Zo hebben wij een premiumlijn met een groothandel die eist dat alles in karton en zonder plastic verpakt wordt. Het zijn specifieke verzoeken die extra kosten met zich meebrengen, maar die ons wel de weg aanwijzen die we de komende tijd zullen moeten bewandelen."

De stijging van de kosten geldt ook voor hulpmiddelen in de teelt, zoals bijvoorbeeld voor druppelirrigatiesystemen. "Dit jaar heb ik
€ 3.000 meer uitgegeven aan irrigatiebuisjes en het zijn precies dezelfde meters", klaagt Antonio Jesús. Veel leveranciers geven er omwille van de transportcrisis en de risico's op tekorten de voorkeur aan om van week tot week prijzen te geven in plaats van een offerte op te stellen voor het volledige seizoen.

Francisco Alfaro, van het bedrijf Pilonar Berries, raamt de kosten van toekomstige verpakkingen in karton op ongeveer drie keer het bedrag dat nu wordt betaald voor plastic. "Duizend plastic bakjes voor 125 gram blauwe bessen of frambozen kosten ons € 13, terwijl we voor hetzelfde aantal in karton € 44 zullen moeten ophoesten."

Bron: huelvainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven