Tekort aan pootaardappelen op de Canarische Eilanden

ASAGA, een telersvereniging op de Canarische Eilanden, heeft onlangs gewaarschuwd voor een tekort aan pootaardappelen op de archipel.

"De groothandelaren verkopen pootaardappelen zonder enig criterium aan telers met percelen op de hooglanden, waar er in deze tijd van het jaar geen aardappelen gepoot worden. De telers van de hooglanden kopen de pootaardappelen in en slaan ze op, want ze zijn bang dat ze later geen product zullen kunnen aankopen vanwege de vertragingen in de logistieke keten. In de hooglanden worden de aardappelen gepoot in de maanden januari-februari en vindt het rooien plaats in juni-juli", laat ASAGA Canarias weten.

"Het hamsteren van pootaardappelen zorgt ervoor dat telers in lager gelegen gebieden, waar het poten in de maanden november en december en het rooien in de maanden april en mei gebeurt, geen pootgoed meer vinden."

"Als we op een gespreide manier aardappelen poten, volgens een uitgebalanceerd programma, zou het aanbod van Canarische aardappelen op de lokale markt ook gespreider verlopen en langer kunnen aanhouden. Dan worden ook prijsdalingen vermeden door eventueel overaanbod op een bepaald tijdstip, zoals we jammer genoeg vorig seizoen nog hebben gezien. We moeten er allen voor zorgen dat het inkomen van de telers stabiel blijft en de sector niet wordt geschaad", zegt Ángela Delgado, voorzitster van de vereniging.

"Bovendien hebben dezelfde groothandels die pootaardappelen verkopen niet de opslagcapaciteit voor een omvangrijke oogst in juni en juli. Het is dus belangrijk om het poten én het rooien te spreiden. Op die manier vermijden we trouwens aardappelen te moeten importeren in april en mei."

ASAGA Canarias herinnert eraan dat de geprofessionaliseerde tuinbouwsector het zich niet kan veroorloven om nog te functioneren zoals het in het verleden deed. "In de 21e eeuw moeten we met een strikte planning werken om te vermijden dat we onszelf als sector vernietigen door niet meer concurrerend te zijn. We moeten slimmer zijn en denken aan het algemene belang in plaats van dat van enkelen."

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven