CNIPT

Ramingen aardappelseizoen in Italië, Polen en Spanje

Het Franse Interprofessionele Comité van de Aardappel (CNIPT) heeft in zijn meest recente bulletin het aardappelseizoen 2021 voor Polen, Spanje en Italië besproken.

Het comité vermeldt dat volgens het Poolse Nationale Instituut IERIGZ-NRI de oogst van aardappelen in 2021 in Polen geraamd wordt op 7,4 miljoen ton, wat een daling van 7,6% betekent in vergelijking met 2020. De oorzaak van deze daling moet gezocht worden in de 8,7% lagere gemiddelde opbrengst per hectare (31,5 ton per hectare). Ook de kwaliteit is dit jaar achteruitgegaan zodat analisten de afzet van slechts 70% van de oogst voorzien.

In Spanje werd volgens het Spaanse ministerie van Landbouw dit jaar 2,1 miljoen ton aardappelen gerooid (+3% ten opzichte van 2020) op een areaal van 65.387 hectare. De gemiddelde opbrengst wordt geraamd op 32,2 ton per hectare, wat neerkomt op een stijging van 3,3% op jaarbasis.

De Italiaanse aardappeloogst zal afklokken op 1,16 miljoen ton, een stijging van 5% in vergelijking met 2020 volgens de ramingen van het Nationaal Instituut, maar diverse experts zeggen dat de volumes eerder dicht zullen aanleunen bij die van vorig jaar of zelfs lager zullen uitvallen. Dit wordt met name verklaard door het gebrek aan water in de zomer, wat een impact heeft gehad op de gemiddelde opbrengsten per hectare.

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven