Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marianna Theyse - Fresh Produce Importers Association of South Africa

Zuid-Afrikaanse AGF-import buiten het seizoen maakte afgelopen 15 jaar enorme groei door

De Fresh Produce Importers’ Association, die in Zuid-Afrika uniek in zijn soort is, werd tien jaar geleden opgericht om de toenemende behoefte aan een jaarronde beschikbaarheid van bepaalde AGF-categorieën te faciliteren voor de lokale markt en retailsector.

"Evenals in veel andere ontwikkelingslanden is ook in Zuid-Afrika de jaarronde beschikbaarheid van verse AGF de norm geworden. Consumenten hebben het hele jaar door behoefte aan een breed productaanbod, ongeacht het seizoen van de verschillende producten. In Zuid-Afrika is dit niet anders en de import van verse AGF buiten de seizoenen heeft de afgelopen 15 jaar dan ook een enorme groei doorgemaakt. In 2011 werd daarom de Fresh Produce Importers Association of South Africa (FPIA) opgericht, met als doel het organiseren, faciliteren en ontwikkelen van de Zuid-Afrikaanse AGF-importsector," legt Marianna Theyse uit. 

Spaanse perziken voor de Zuid-Afrikaanse markt geïmporteerd door Freshgold

“De import bestaat grotendeels uit fruit, zoals steenfruit, dat wordt geïmporteerd uit Spanje, Bulgarije, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Marokko; kiwi's uit landen als Griekenland, Italië en Nieuw-Zeeland; mango's uit Mozambique, Egypte, Israël en Spanje; limes uit El Salvador en Brazilië; citrus uit Egypte, Israël, Marokko en Spanje. De meeste bananen en papaja's worden uit Mozambique geïmporteerd en aardbeien worden ingevlogen uit Egypte, Ethiopië of over de weg uit Zimbabwe aangevoerd. 

Avocado's importeert Zuid-Afrika tijdens het lokale seizoen wanneer er een tekort op de lokale markt is uit landen als Kenia en Chili. Buiten het seizoen (november - februari) worden uit Spanje en Israël zo'n 388.000 kilo avocado's geïmporteerd. Fruit voor de verwerkende sector wordt in deze periode vrijwel uitsluitend uit Mozambique en Zimbabwe geïmporteerd. Sinds november 2021 is de Zuid-Afrikaanse markt ook open voor avocado's uit Tanzania. 

Knoflook wordt uit onder meer Spanje en China geïmporteerd, veel voorverpakte groenten uit andere landen in Afrika en komkommerachtigen (pompoenen en kalebassen) uit buurlanden.

Uit China geïmporteerde knoflook

Importsubstitutie bij blauwe bessen
“Blauwe bessen zijn een interessante waardeketen, waarvan de import wordt beïnvloed door de groei van de lokale sector. Onze focus lag aanvankelijk op het ontwikkelen van nieuwe markten maar naarmate het Zuid-Afrikaanse seizoen steeds langer werd, onder meer dankzij areaaluitbreiding, beperkt de vraag naar nieuwe markten zich nu nog tot een kort importvenster."

Ze vervolgt: "We importeren blauwe bessen uit Polen, Nieuw-Zeeland, Zimbabwe en Namibië. We hopen daarnaast dat onze initiatieven om toegang te verkrijgen tot Spanje, Marokko en de VS worden gehonoreerd." 

"Verder bereiden we de import voor van appelen uit Portugal en Duitsland, mango's uit India, Pakistan en Malawi, citrus uit China en steenfruit uit Egypte en Zimbabwe (in het geval van Zimbabwe wordt de risicoanalyse voor fruitvlieg momenteel geëvalueerd)."

Ecuadoraanse bananen bij een Zuid-Afrikaanse retailer

SPS-kwesties kunnen snel escaleren
In de beginjaren lag de focus van de FPIA op het organiseren van de sector en het leggen van contacten met de relevante regelgevende instanties voor de aanpak van sanitaire en fytosanitaire (SPS) kwesties (die volgens haar snel kunnen veranderen als gevolg van nieuwe ziekten en plagen) om een veilige import te kunnen garanderen van producten uit landen die mogelijk een fytosanitair risico voor de Zuid-Afrikaanse fruitsector vormen. 

“Dankzij de samenwerking met het ministerie van Landbouw hebben we de afgelopen tien jaar een goed functionerend systeem voor onze sector ontwikkeld waarmee we potentiële kwesties in een vroeg stadium kunnen identificeren en effectief overleg kunnen voeren om SPS-problemen aan te pakken voor deze de handel ontwrichten," legt ze uit. 

Het contact met bestaande markten is volgens haar even belangrijk, met name vanwege mogelijke SPS-problemen die gemakkelijk in handelsbarrières uit kunnen monden wanneer ze niet snel en efficiënt worden aangepakt.  

"Fruitvlieg is een grote uitdaging op veel van onze bestaande AGF-importmarkten in Afrika. De samenwerking met handelspartners (exporteurs), plantenziektekundige diensten en technische experts om de risico's van nieuwe plagen te inventariseren, is een belangrijke taak van de FPIA." 

Herziening importprotocol voor Turkse kersen voor importseizoen 2022 verwacht
In 2011 werd de import van steenfruit uit Spanje opgeschort wegens een groot aantal onderscheppingen van de schimmel Monilinia fructicola in de voorgaande jaren, hetgeen ertoe leidde dat er plotseling geen steenfruit in de winkelschappen lag buiten het binnenlandse seizoen.

Paraguayo's, ofwel platte perziken, uit Spanje, de voornaamste steenfruitleverancier aan Zuid-Afrika buiten het seizoen

"Dit was één van de grootste uitdagingen in ons eerste jaar: het heropenen van de Spaanse markt. In nauwe samenwerking met onze technische experts en de Plantenziektekundige Dienst in Zuid-Afrika werd een herzien protocol opgesteld op basis van risicoanalyse dat nu nog steeds geldt. Het maakt gebruik van een geïntegreerde systeembenadering voor het risicobeperking bij de import. In 2012 kon de markt voor Spaans steenfruit heropend worden dankzij dit nieuwe protocol met als resultaat dat het aantal onderscheppingen het eerste jaar met 95% daalde."

Monilinia fructicola, een quarantaineplaag die hoge prioriteit heeft in Zuid-Afrika, dook echter opnieuw op. Dit maal in 2018 in Prunus salicina (Japanse pruim) afkomstig uit Turkse teeltgebieden aan de Egeïsche Zee. Dit leidde tot een tijdelijke stop op de import van Turkse kersen in Zuid-Afrika. De plantenziektekundige diensten van beide landen hadden zo de tijd om de situatie te beoordelen en de juiste risicobeperkende maatregelen te ontwikkelen om het gevaar dat de ziekte zich naar Zuid-Afrika zou verspreiden te minimaliseren.  

"De FPIA werkt nauw samen met Turkse handelspartners en regelgevende instanties en de uitkomst van de officiële onderzoeken zal uitsluitsel geven over de huidige ziektestatus van Monilinia fructicola en ons helpen bij het maken van de keuze tussen de mogelijke import uit ziektevrije regio's, of een geïntegreerde systeemaanpak om de risico's in te perken. We hebben goede hoop dat de technische kwesties aan de orde zullen komen en dat het importprotocol voor aanvang van het importseizoen 2022 nog wordt herzien." 

Spaanse citroenen voor Zuid-Afrikaanse consumenten

Nieuwe kansen binnen Afrika
De regionale import is van belang nu de productie in de regio groeit en de mogelijkheden voor gunstig geprijsde, kwalitatieve producten en kostenefficiënte logistiek zich ontwikkelen.

FPIA heeft de voorbije tien jaar met succes samengewerkt met het ministerie van Landbouw en handelspartners in de regio om markten te openen en heropenen, waaronder de markttoegang voor avocado's uit Kenia, Mozambique, Zambia en inmiddels ook Tanzania; mango's uit Mozambique, Egypte en binnenkort ook Malawi; papaja's uit Mozambique en Eswatini; aardbeien uit Ethiopië; ananas uit Angola; citrus uit Egypte en Marokko, druiven uit Zambia; lychees uit Madagaskar, Eswatini en Mozambique en bananen uit Angola en Zambia. 

Zuid-Afrika biedt goede mogelijkheden voor de regionale AGF-handel, en dan met name voor de AGF-verwerking, bio-AGF en kruiden en specerijen, zoals chilipepers, kurkuma en komijn," merkt ze tot slot op.  

Voor meer informatie:
Marianna Theyse
FPIA
+27 12 667 1871
www.fpia.co.za

Publicatiedatum: