Stijging bananenprijs Aldi zou een keerpunt kunnen zijn

De Duitse discountretailer Aldi, die wereldwijd in dertig landen aanwezig is, bepaalt al zo'n twintig jaar min of meer de referentieprijs voor bananen op de Europese markt. Op 1 december werd na bijzonder langdurige en controversiële onderhandelingen met de leveranciers eindelijk een akkoord bereikt over de contractprijs voor 2022. De contractprijzen voor volgend jaar zijn aanzienlijk gestegen, met € 0,09/kilo in vergelijking met 2021.

Volgens Alistair Smith, coördinator van Banana Link International, was de prijs voor 2021 echter de laagste ooit. Daarom hebben de meeste vooraanstaande Latijns-Amerikaanse, Caraïbische en Afrikaanse telers- en exporteursorganisaties in de tweede helft van het jaar de hypocrisie van een grote afnemer die steeds meer sociale en milieunormen wil laten naleven, terwijl hij in zijn jaarlijkse onderhandelingen steeds minder betaalt, aan de kaak gesteld.

De stijging, die wordt geraamd op gemiddeld € 11,50/karton dit jaar tot gemiddeld € 13,30 in 2022, klinkt aanzienlijk, maar Reefertrends zet daar een kanttekening bij: "Hoewel de verhoging over het algemeen werd toegejuicht, is het de vraag of de waarde in de retail de minimumprijs kan dekken die zowel door regeringen als telers wordt geëist, afhankelijk van de mate waarin de handelsgerelateerde kosten van de toeleveringsketen ook zijn gestegen."

Dit betekent dat het nog niet zeker is of deze verhoging voor 2022 echt meer van de teeltkosten dekt dan het historische dieptepunt van 2021.

Bron: bananalink.org.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven