Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schotse pootaardappeltelers dupe van Brexit-strijd

Britse telers hebben gewaarschuwd dat ze te maken krijgen met toenemende druk van de beperkingen die door Brexit zijn opgelegd aan de pootaardappelhandel. Na de Brexit-overgangsperiode is het VK geclassificeerd als een "derde land". Volgens de regels van de EU-Commissie moeten "gevoelige producten" die als pootaardappelen en consumptieaardappelen worden geclassificeerd in afzonderlijke lijsten worden opgenomen om uit derde landen te mogen worden verhandeld. Het Noord-Ierse protocol houdt in dat niet alleen de export naar de EU, maar ook het verladen van pootaardappelen van Groot-Brittanniƫ naar Noord-Ierland verboden is.

Gillian Martin MSP: "De NFUS hebben consequent gepleit voor een vrije en onbelemmerde toegang tot de Europese markt en zijn door de Britse regering in de steek gelaten. De afzetmogelijkheden van de interne markt en de douane-unie zijn van vitaal belang geweest voor de Schotse tuinbouw en zonder die toegang is het duidelijk dat de gevolgen zeer nadelig zijn geweest. In het geval van pootaardappelen heeft de Brexit-overeenkomst van de Britse regering bestaande EU-klanten afgesneden van de Schotse pootaardappelen waarop zij decennialang hebben vertrouwd."

"De pootaardappelenrassen die hier worden geteeld, met name in het noordoosten, zijn hoogwaardige producten die in heel Europa zeer gewild zijn. Als zij zelfs maar een jaar lang niet aan hun klanten kunnen leveren zal dat rampzalige gevolgen hebben voor de toekomst van deze sector in Schotland."

"De Britse regering doet gewoon niet genoeg om pootaardappeltelers te steunen, ondanks de beloften van de Tories dat Brexit welvaart en kansen voor bedrijven zou bieden. De telers zijn in het ongewisse gelaten en dat is een schande."

Bron: grampianonline.co.uk

Publicatiedatum: