8% meer import

Oezbekistan op weg om een van de vijf grootste aardappelimporteurs ter wereld te worden

Van begin januari tot eind november heeft Oezbekistan 455.800 ton aardappelen ingevoerd. Dat betekent dat het volume van de aardappelinvoer in deze eerste elf maanden van 2021 8% meer is dan het totale volume dat in 2020 werd ingevoerd.

Tegen het einde van dit jaar kan Oezbekistan een van de vijf grootste aardappelimporteurs ter wereld worden. In de eerste elf maanden heeft Oezbekistan met 456.000 ton al een nieuw record aan aardappelimporten gevestigd, terwijl de totale aardappelimport in 2020 421.000 ton bedroeg. Dit betekent dat de invoer in slechts drie jaar tijd meer dan verdubbeld is. Tot 2017 kwam het jaarlijkse volume van de aardappelinvoer niet boven de 50.000 ton uit, maar sindsdien is de import dus sterk gestegen.

Afbeelding: EastFruit

In 2021 waren de belangrijkste leveranciers van aardappelen aan Oezbekistan Iran, Kazachstan, Pakistan, Kirgizië en Nederland, die samen goed waren voor 95-99% van alle invoer.

De totale invoer van aardappelen in Oezbekistan zal tegen eind 2021 hoogstwaarschijnlijk voor het eerst de 500.000 ton overschrijden. Met grote waarschijnlijkheid zal Oezbekistan dan de vijfde grootste aardappelimporteur worden, na België, Nederland, Duitsland en Italië.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven