Prijzen voor groenten en fruit schieten omhoog in Frankrijk

Als direct gevolg van de stijging van de kosten voor transport schieten de prijzen voor groenten en fruit omhoog in Frankrijk.

Zo betaal je bij een groenteboer in de buurt van Lille 55 cent meer voor een kilo wortelen dan een half jaar geleden. Toch zijn de winstmarges voor de groenteboer niet gewijzigd. "Een half jaar geleden kocht ik mijn wortelen in voor minder dan een euro, vandaag tel ik er iets meer dan een euro voor neer. In de verkoopprijs vertaalt zich dat in een stijging van € 1,95 naar € 2,50 per kilo", zegt Julien Delcroix uit Villeneuve-D'Ascq.

Bij Vincent Mazingarbe, een teler, zijn de wortelen niet duurder dan voorheen. "In tegenstelling tot de afgelopen 4 jaar hebben we geen droogte gehad, dus de opbrengst is mooi dit jaar. Ik zie dan ook geen reden waarom ik mijn prijzen zou moeten verhogen. Er lijkt integendeel wat druk te komen vanuit de groothandel om de prijzen te verlagen gezien de grote hoeveelheden wortelen dit jaar."

De reden voor de prijsstijgingen moet gezocht worden bij de transportsector, want sinds september hebben de transporttarieven een sprong gemaakt. "We hebben vandaag de dag twee problemen: het tekort aan chauffeurs en de toename van de dieselprijs", zegt Maxime Biskup, COO bij Transport Dorchies. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt zijn kilometertarieven te verhogen.

Bron: francetvinfo.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven