Heino Umlandt (Umlandt Obstgroßhandel)

"Appelhandel zou levendiger moeten zijn voor de tijd van het jaar"

Ongeveer net als in veel andere sectoren kan de hardfruitbranche zich normaal gesproken verheugen op goede omzetten tijdens de periode voor Kerst. Maar de verkoop van Duitse appelen is tot nu toe eerder teleurstellend geweest, zegt Heino Umlandt, mededirecteur van het gelijknamige familiebedrijf uit het Alte Land. "Het koopgedrag is zeer terughoudend en veel te rustig voor de tijd van het jaar."

De voortekenen na het afronden van de oogst zijn volgens Heino veelbelovend geweest. "We stelden ons een goed verkoopseizoen voor. Want binnen de regio hebben we een zeer grote appeloogst bijeen kunnen brengen. Alles bij elkaar zou de handel momenteel duidelijk levendiger moeten zijn." 

Het traditionele bedrijf Umlandt levert geen clubrassen, maar de handelsgebruikelijke appelen zoals bijvoorbeeld Elstar, Jonagold, Boskoop en co. 

Hoop op een opleving in de tweede helft van het seizoen
"In z'n totaliteit hebben we echter nog steeds goede hoop," zegt Heino verder. "Het kan goed zijn dat de vraag in de tweede helft van december nogmaals stijgt. We moeten ervoor zorgen dat we niet met te grote voorraden het nieuwe jaar ingaan. Het tijdsbestek wordt ondertussen tendentieel korter, waardoor we eerder op een opleving van de markt in de tweede helft van het seizoen hopen."

De prijzen van het regionale hardfruit liggen nu circa een kwart onder het niveau van vorig jaar. Gezien de uitzonderlijke situatie in het afgelopen jaar is het huidige prijsniveau echter eerder "gangbaar voor de tijd van het jaar" te noemen, weet Heino, die zowel levert aan de Duitse groothandel alsook aan afnemers in buurlanden. "Het aanbod is tevredenstellend met goede kwaliteiten en formaten."

De eventuele afzetkansen voor het hardfruit uit het Alte Land op de Duitse markt laten zich voorlopig moeilijk inschatten. Heino: "Het komt geregeld voor dat onze Zuid-Duitse collega's in de tweede helft van het seizoen appelen uit het Alte Land inkopen. We moeten simpelweg afwachten hoe de voorraadafbouw zich daar na de jaarwisseling ontwikkelt."

"Niet overreageren" 
Vertrouwen en geduld zijn het devies van de ervaren fruitgroothandelaar. "Vanwege de moeilijke verkoop- en coronasituatie zijn velen onzeker. Desondanks moeten we rustig en gelaten blijven bij de prijsvorming. Dat wil zeggen dat wij als handelaren geen valse signalen naar beneden toe mogen geven. We moeten niet overreageren, maar simpelweg geduldig zijn en de rust bewaren", pleit Heino tot slot.

Voor meer informatie:
Heino Umlandt
Umlandt Obstgrosshandel GmbH
Schöneworth 1
21729 Freiburg/Elbe, Duitsland
+49 04779 212 
info@umlandt-obstgrosshandel.de  
www.umlandt-obstgrosshandel.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven